YERLEŞİK HAYATA GEÇİŞ UMUTLARI AYVALIK’TA YARIM KALDI

Nilgün KAYA

24 yıldır karavanları ile doğada yaşayan ve okul çağına gelen kızlarının eğitimi için yerleşik hayata geçmek üzere yollarını Ayvalık’a düşüren Küçük ailesi, arazi sahibinin aniden anlaşmalarından vazgeçmesi üzerine zor duruma düştü. Tehdit ve dolandırıcılık gerekçesi ile arazi sahibini savcılığa veren Necdet Küçük, “Davet edildik, geldik. İşgalci değiliz. Birdenbire ortada kaldık. Paramızı iade etmiyor, gidemiyoruz. Mevsimsel koşullar nedeniyle geçici destek istiyoruz” dedi.

Necdet Küçük ve eşi Nilüfer Yatarkalkmaz, kızları Mavisu ve Mavinde’nin okula gidebilmesi için 6 ay önce bir arazi sahibinden aldıkları daveti değerlendirerek, Ayvalık’a geldi. 79 model karavanları ile yaşamlarını yıllarca doğada sürdüren Küçük ailesi, İzmir-Çanakkale yolu Ayvalık girişinde bulunan arazide yerleşik hayata geçebilmek için karavanlarını sattı. Takı, eldiven gibi çeşitli el eşyaları yapıp bunları panayır ve stant açıp satarak geçimlerini sağlayan Küçük ailesinin yerleşik hayata geçme umutları arazi sahibinin vazgeçmesi ile söndü.

“BİRDENBİRE ORTADA KALDIK, YAĞMUR SUYU BİRİKTİRDİK, ONU İÇİYORUZ”

Hayatlarını bugüne kadar resmi kurumlardan yardım almadan sürdürdüklerini söyleyen Necdet Küçük, Ayvalık’ta mutlu olacaklarını düşünürken, sahibi ile anlaşarak geldikleri arazide, kış ortasında zor koşullarda kaldıklarını belirtti. 1 ay önce Ayvalık Belediyesi’ne başvurduklarını ve belediyenin kendilerine 1 öğün yemek gönderdiğini söyleyen Necdet Küçük, “Tek istediğimiz okul dönemi gelen kızlarımız için yerleşik hayata geçmekti. Lakin perişan olduk. Boş bir arazide yerleşik hayat kurma isteğimizi doğa gruplarında paylaşmıştık. Arazi sahibinden aldığımız davet üzerine 6 ay önce Ayvalık’a geldik. Herşey çok güzel gidiyordu. 1.5 ay önce araziye Ta-Tu-Ta projesinde bir gönüllü geldi. Arazi sahibi ile aralarında gönül ilişkisi oldu. Gelen kişi bizi arazide istemedi. Genç arkadaşı bize karşı doldurdu. Arkadaş bize araziden ayrılın dedi. Karavanımızı sattık, para onun hesabına aktarıldı. Dostlarımızın destek için gönderdiği paralar da onun hesabında. Paralarımızı iade etmiyor. Gideriz, işgalci değiliz. Yolumuza devam ederiz ama birdenbire ortada kaldık. Koşullar mevsimsel olarak çok sıkıntılı, iki küçük çocuğum var. Yağmur suyu biriktirdik onu içiyoruz. Su yok, elektrik yok. Başımızı soktuğumuz bir karavanımız vardı. O da arazi sahibi nedeniyle yok olmuş durumda. Benim çocuklarım doğada doğdular. Doktor ve ev görmediler. Her koşula dayanırlar ama bunu hak etmedik. Ailem bunca yıl sonra ilk kez Ayvalık’ta resmi kurum desteğine muhtaç kaldı. Yalıkavaktan bir arkadaşımız Ford Minibüs gönderdi. Eşim ve çocuklarla minibüste yaşamaya çalışıyoruz. Mevsimsel koşullar nedeniyle geçici olarak destek istiyoruz. Biz bu şekilde problemler yaşamak istemiyoruz. Doğada yıllar boyunca mobil yaşadık. Kentlerden uzak durduk. Yıllardır yaşamımızın lokomotifi karavanımız vardı artık yok. Şu anda tedirginliğe düştüğümüz konu ailemin can güvenliği” dedi. Küçük ailesi, Sosyal ağda ‘Nefes Yolu’, İnstagram üzerinde mavilotus hesabında ürettikleri ürünleri satışa sunuyor ve yaşamlarından kesitleri paylaşıyor.