AYVALIKTA KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN BOYUTU ENDİŞE VERİCİ

Nilgün KAYA

Türkiye’de son yıllarda artış gösteren kadına yönelik şiddet olayları, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde de vahim bir boyuta ulaştı. 2019 yılı Eylül ayından 2020 yılı Eylül ayına kadar olan süreçte, 258 şiddet olayının yaşadığı Ayvalık’ta, mahalle bazında mücadelenin ilk etabı olarak mahalle muhtarlarına yönelik seminer düzenlendi.

3.5 yaşında çocuk annesi 32 yaşındaki Hanife A’nın 2016 yılında kardeşi tarafından uykuda bıçaklanarak öldürülmesiyle sarsılan, telefonunu vermediği gerekçesiyle abisinin beysbol sopasıyla darp edilen S.T ile aynı ay içinde 8 farklı kadının şiddet gördüğü için güvenlik güçlerine başvurduğu öğrenilen Ayvalık’ta, kadına yönelik şiddetle mücadele devam ediyor.

MAHALLE BAZINDA MÜCADELENİN İLK ETABI BAŞLATILDI

Ayvalık Kaymakamlığı Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü tarafından ilçedeki mahalle muhtarlarına yönelik seminer düzenlendi. Seminer, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde, 18 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirildi.

İlçe Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Elif Kıvanç, “Bayağı olaylar oluyor, sıkıntılar yaşanıyor. İç İşleri Bakanlığı’mızdan bize gelen talimat doğrultusunda muhtarlarımıza bu konuda bir eğitim veriyoruz” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü’nden Sosyal Çalışmacı Neslihan Özdemir sunumunda, şiddetin fiziksel boyutunun yanı sıra psikolojik boyutu konusunda bilgi verdi. Bir şiddet olayı ile karşılaşan muhtarların nasıl hareket etmesi gerektiğine değinen Özdemir, “Muhtar içinde bulunduğu mahalle ya da köyün doğal lideri konumunda oluyor ve insanlar en güvendikleri kişiler arasında muhtarların isimlerini de söyleyebiliyorlar. Bizim şiddet mağdurlarına ulaşmamızda bazen muhtar vasıtasıyla ulaşabiliyor ve acil işlem gerektiren durumlarda muhtarlar aracılığıyla işlemi daha çabuk gerçekleştirilebiliyoruz” dedi.

“MAĞDURLARIN SADECE YÜZDE 3’Ü KOLLUK GÜÇLERİNE BAŞVURUYOR”

Aile ve Sosyal Hizmetler Ayvalık Müdürlüğü olarak, 2019 Eylül ayından 2020 yılı Eylül ayına kadar Ayvalık’ta toplam 258 şiddet olayı vakasına baktıklarını ifade eden Özdemir, “Bu süre içinde 258 kadın, engelli, yaşlı ve çocuk aile içi şiddete maruz kalmış. Şiddet mağdurlarının sadece yüzde 3 gibi bir kısmının kolluk kuvvetlerine başvurduğunu göz önünde bulundurursak sayı çok daha fazla. Burhaniye- Ayvalık ve Gömeç’te toplam 636 vaka var. 258’i Ayvalık’ta. 150 Evler Mahallesi, Ali Çetinkaya, Yeni Mahalle, Altınova ve Küçükköy’de çok fazla şiddet vakaları görülüyor. Bu kadar çok vaka görülmesi ile birlikte mahalle bazında bir çalışma yapılması zorunluluğu doğuyor. Bizim ilerleyen süreçte muhtarlarla dirsek dirseğe çalışıp, o mahalle halkıyla birlikte kadına yönelik şiddeti durdurmak için ne yapabileceğimizi konuşmamız gerekiyor. Bu nedenle muhtarların farkındalığı kadına yönelik şiddetin önüne geçebilmek için çok önemli” dedi. Muhtarlardan bazıları, yaşadıkları kadına yönelik şiddet olayları hakkında bilgi verdi.

Gazi Kemal Paşa Mahalle Muhtarı İbrahim Bülbün, “kadına şiddete karşı çıktığımız için muhtarlık olarak bu toplantıları destekliyoruz. Yalnız aile içi şiddete değil tüm şiddet olaylarına karşıyız” dedi.

Sahilkent Muhtarı Safiye Ayla Erdil, “Kaymakamlığımızın yağtığı toplantı çok önemli. Türkiye’de gündeme gelen olaylarla ilgili olduğu için çok öenmsiyoruz. Çok ciddiye alınması gereken bir konu. Bu toplumumuzun kanayan bir yarası. Şiddet ister kadına, ister çocuğa ister erkeğe, hiçbir şekilde kabul edilemez. Hele kadınlarımızın göz göre göre katli diyorum ben buna hiçbir şekilde kabul edilemez. Çok ciddi cezalar verilemsi, yaptırımı olması lazım. Kaymakamlığımız bunu önemseyip bu toplantıyı yaptığı için teşekkür etmek az kalır” dedi.

İsmetpaşa Mahalle Muhtarı Nejdet Uğral, “Aile içi şiddetle ilgili bir toplantıya davet edildik. Bu çalışmaya katılacağız. Aile içerisindeki şiddet olduğunda sır kalıyor. Gizli kalıyor, şikayete konu olmuyor. Eşlerin bu konuda şikayetçi olması lazım. Muhtarlar olarak bu konuda bize görev düşerse biz hazırız” dedi.