“OKULLARDA KORONA VAKALARI ARTTI”

Nilgün KAYA

Uzaktan telafi eğitimleri ile başlayan yeni eğitim ve öğretim yılı devam ederken Ayvalık’ta okullarda görülen koronavirüs vakalarında artış yaşanıyor. Tedirgin edici bir süreç yaşandığını kaydeden Eğitim-Sen Ayvalık Temsilciliği, eğitim çalışanlarına öncelikli olarak test yapılmasını istedi.

Ayvalık’ta 12 Kasım Perşembe günü, Covid-19 vakası görülen veya pozitif vakayla temaslıların bulunduğu eğitim kurumlarına bir yenisi daha eklendi. Pakmaya Kenan Kaptan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ardından Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kıvanç Sarlıcalı İlk okulu, Rahim Usta Anadolu Lisesi, Ayvalık Anadolu Lisesi’nin ardından Bahçeşehir İlk okulunda korona vakasına rastladığı bildirildi. Bir öğrencide koronavirüs tespit edilmesi üzerine ilkokulun boşaltıldığı öğrenildi. Bağyüzü İlkokulunda bir öğretmende koronavirüs tespit edilmesinden sonra 2 hafta süreyle kapatılmıştı.

foto. arşiv

“BİRİNCİ DERECE RİSK GRUBUNDA OLAN EĞİTİM ÇALIŞANLARINA ÖNCELİKLİ OLARAK TEST YAPILMALI”

Eğitim -Sen Ayvalık Temsilciliği adına açıklama yapan Şube Başkanı Ersin Ayar, Korona ilçemizde de hortlamaya başladı. Hastalıktan dolayı eğitim çalışanlar olarak her yönden kıstırıldığımızı hissediyoruz. Öğretmen her ne yaparsa yapsın çocuklarla temas etmesi gerekiyor. Kalemini tutup yazmasına yardımcı olmak zorundayız. Okullarımızda bu nedenle sıkıntı yaşanıyor. Öğretmenlerimiz çok tedirgin. İnsanlar tedirgin. Temaslı öğretmenlerimizden karantinası bitenler oldu ancak okullarda korona vakaları artıyor. Dün akşam bize gelen bilgiye göre, Ayvalık Anadolu Lisesi’nde bir öğrencide virüs tespit edilmiş, bugün de Bahçeşehir Kolejinde. Bu duruma rağmen birinci derece risk grubunda olan eğitim çalışanlarına test yapılmıyor. Biz öncelikli olarak eğitim çalışanlarına test yapılmasını istiyoruz. Korona ile mücadelede sadece okullarda önlem alınması yetmiyor. Öncelikle çalışan velilere yönelik önlemlerle başlaması gereken zincir söz konusu. Velilerimizin hepsi çalışan insanlar ve çalışan velilerin evlerine taşıyacakları virüs öğrenciler aracılığıyla öğretmenlere bulaşacaktır. Öğretmenler bu nedenle büyük risk altındadır. Çalışan insanlara dönük önlemlerin daha sıkı alınması gereklidir. Çalışan insanlara belli aralıklarla test yapılmasını istiyoruz. Hastalık yayılımının bu şekilde önlenebileceğini düşünüyoruz. Sendika olarak İlçe Milli Müdürlüğümüzü ziyaret edip,bu konudaki endişelerimizi ilettik ve bir dosya sunduk. Bu sorun, ilçe Milli Eğitim Müdürümüzü aşan sorun, merkezi hükümet gereken önlemleri almalı.” dedi.

“YÜZYÜZE EĞİTİMİN KESİNTİSİZ OLARAK DEVAM ETMESİNİN KOŞLLARI SAĞLANMALIDIR”

Yüzyüze eğitimin gerekliliğine dikkat çeken Ayar, “Uzaktan eğitimin yeterli olmadığı, hiçbir işe yaramadığı tecrübe ile sabit hale gelmiştir. Uzaktan eğitim sürecinde bir kısım öğrenciler sistem dışında kalmaktadır. Ya bilgisayarı, tableti ya da interneti yoktur. Uzaktan eğitim sürecinde çocuklarımızı saatlerce bilgisayar başında tutmanın ayrıca başka tehlikeleri de söz konusudur. Ayrıca bu süreçte adaletsiz bir durum da yaşanmaktadır. Özel okullarda bütün öğrenciler okula devam ederken, devlet okullarındaki öğrenciler okula gidememektedir. Bu öğrenciler sınava girdikleri zaman eşitsiz bir durum ortaya çıkacaktır. Özel okul öğrencileri ile beraber bu öğrenciler de aynı sınava girecek. Bunun adil olmadığını düşünüyoruz. Uzaktan eğitim sürecinde sisteme giremeyen öğrencilerin bir kısmı çocuk işçi olarak çalıştırılıyor. Eğitim-Sen olarak bu ve benzeri nedenlerle yüz yüze eğitimden yanayız. Yüz yüze eğitimin kesintisiz olarak devam etmesinin koşulları sağlanmalıdır. Sendika genel merkezimiz, ülke genelinde Siyasi partiler, STK’lar, belediyeler, sağlık ve çevre dernekleri ile bu süreci takip edecek ‘Eğitim izleme kurulu’ oluşturdu. İlçemizde de en yakın zamanda bu kurulu oluşturarak genel vakaları belirleyip, eğitimin daha sağlıklı yürütülebilmesi için önerilerimizi ilgili kurumlara ileteceğiz” dedi.