AYVALIK YEREL İNİSİYATİFİNDEN BİLGİLENDİRME

Fotoğraf: Sinan Karademir

Nilgün KAYA

Ayvalık Yerel İnisiyatif, 28 Eylül akşamı aniden bastıran, Cunda’da bilet gişesinin devrilmesi nedeniyle bir kişinin yaralanmasına, ev, işyerleri ve araçlarda maddi hasara neden olan ve zeytinleri zarar veren dolu yağışının ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada,” Ayvalık’ta meydana gelen şiddetli dolu ve fırtına nedeniyle herkese geçmiş olsun. Umarız büyük bir hasar yoktur.

 

dolu ve sel mağdurlarının zararlarının tespiti için yapması gerekenler; Öncelikle zararınızı ileride daha kolay ispatlamak için temizlemeden önce olay yerinin çok sayıda fotoğrafını çekin.

İtfaiye’ye evinizin/dükkanınızın/aracınızın zarar gördüğüne dair rapor tutturun. Normalde itfaiye, müdahale ettiği her olayla ilgili tutanak tutmak zorundadır ve bu tutanak ilk elden delil niteliğindedir.

Bölgenizdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne tespit talebiyle başvurarak bilirkişi marifetiyle zararınızın ne kadar olduğunun belirlenmesini talep edin. Belirlenen miktar talep edebileceğiniz zararı belirleyecektir.

Kaymakamlık tarafından kurulacak tespit komisyonu tarafından yapılacak hasar tespit çalışmalarında zararınızın mutlaka rapora ayrıntılı olarak geçmesini sağlayın. Komisyona başvurunuzu en kısa sürede yapın.

Aracınızda zarar meydana geldiyse ve kaskolu ise zararınızı sigorta şirketinden karşılamak için 5 iş günü içinde beyan formu doldurun, araç fotoğraflarını ekleyin. Genel afet olmasına rağmen, bazı şirketler en yakın Meteoroloji Müdürlüğü’nden ‘anılan saatlerde dolu yağışı olduğuna ilişkin yazı’ talep edebilirler.Kaskoda en önemli nokta; zarar doğal afetten kaynaklandığından poliçenin hasarsızlık durumu bozulmamalıdır. Bu konuyu sorarak teyid etmeniz ve ısrarcı olmanız gerekmektedir.

Metnin tamamı şurada:

Dolu ve sel mağdurlarının zararlarının tespiti için yapması gerekenler