AYVALIK’TA 80 HEKTAR ORMANLIK ALAN YANDI

Nilgün  KAYA

Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi Sarımsaklı ile Badavut Mevki arasında bulunan çam ormanında önceki akşam saatlerinde yangın çıktı. Şeytan Sofrası olarak bilinen tepelik alanın alt kısmında başlayıp, kuvvetli rüzgarın etkisiyle sahil bandına doğru ilerleyen yangında 80 hektarlık alan yandı.

19 Eylül Cumartesi akşamı saat 20.30’da başlayan yangına, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ve çevre illerden sevk edilen 60 arazöz, 4 dozer ve 300 personel katıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı da söndürme çalışmalarına 63 itfaiye aracı, 8 iş makinesi ve 124 personel ile katıldı. Yangın gece yarısı kontrol altına alınabildi. Soğutma çalışmaları devam ederken, günün ilk ışıklarıyla birlikte 2 helikopter de çalışmalara havadan destek verdi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA: 80 HEKTAR ORMANLIK ALAN YANDI

Balıkesir Valiliği, Ayvalık’ta meydana gelen orman yangını ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Balıkesir İli Ayvalık İlçesi Küçükköy Mahallesi Badavut Mevkiinde 19.09.2020 Cumartesi günü saat 20.30’da ormanlık alana yakın bir yerde başlayan yangının orman alanına sirayet etmesi ve rüzgârın kuvvetli esmesi nedeniyle sıçrayarak yayılmasına neden olmuştur. Yangın, Şeytan Sofrası olarak bilinen tepelik alanın alt kısmında başlayıp sahil bandına doğru ilerlemiştir. Şu ana kadar yaklaşık 80 hektarlık ormanlık alanın yandığı tahmin edilmektedir. Yangın, bölgede bulunan yerleşim yeri ve meskenlere sıçramadan durdurulabilmiştir. İlk andan itibaren etkili çok sayıda arazöz iş makinesi ve personel ile müdahale edilen yangında herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmamıştır. Söndürme çalışmalarına devam edilmekte olup, kısmen kontrol sağlanmıştır. Rüzgârın hızını kaybetmemesi ve zaman zaman yön değiştirmesi sebebiyle çalışmalar büyük bir titizlikle yangını bütün yönlerden kontrol altına almak amacıyla sürdürülmektedir. İlk tespitlere göre yangının ormanlık alana yakın bir noktada aşırı rüzgarın etkisiyle elektrik iletim hatlarındaki kopma nedeniyle çıktığı yönünde bilgiler elde edilmiştir.”

YANGIN TAMAMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Ayvalık’taki yangının tamamen kontrol altına alındığını duyurdu.
Bakan Pakdemirli, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Ayvalık’taki yangın, Orman Genel Müdürlüğü ekiplerimizin etkili müdahalesi ve Belediyelerimizin de desteğiyle tamamen kontrol altına alınmıştır. Yangında yerleşim yerlerinde herhangi bir hasar meydana gelmemesi için büyük çaba sarf edilmiş ve bunda da başarılı olunmuştur. Ekiplerimiz soğutma çalışmalarına devam etmektedir.”