ASKEV BİNNAZ MELİN EĞİTİM BURSU BAŞVURULARI BAŞLADI

Nilgün KAYA

Yetenekli ancak maddi olanakları sınırlı öğrencilere, hayalini kurdukları eğitim için destek vermek amacıyla 3 yıl önce kurulan Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakfı (ASKEV) Binnaz Melin eğitim bursu başvuruları başladı.

Ayvalık ve Kuzey Ege öncelikli olmak üzere yurt genelinde maddi olanakları sınırlı yetenekli, çalışkan, gelişmeye açık öğrencilere karşılıksız destek veren Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakfı (ASKEV) 2020-2021 öğretim yılı burs başvuruları 1-30 Eylül tarihleri arasında yapılabilecek.

Ablası Nevin Bilginer’in eğitim ve kültür alanında kalıcı eserler bırakma çabasını, eğitimci eşi merhum Binnaz Melin’in isteği ve desteği ile vakfa dönüştüren Ergun Melin, “Ablam, Tevitöl TEV İnanç Türkeş Özel Lisesine görkemli bir Kültür ve Sanat Merkezinin yapımını üstlendi. Ablamdan sonra, onun da isteği doğrultusunda vakıf kurma işine iyice soyunduk. Eşim Binnaz’ın uzun eğitimci hayatından değerli öğretmen arkadaşları, Tevitöl’den öğrencileri, benim yıllardır birlikte olduğum iş arkadaşlarım toplam 18 kurucu üye ile 2016-17 yıllarını kapsayan hazırlıklardan sonra 28 Eylül 2017’de Bilginer-Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakfı (ASKEV) kuruldu. Öğrencilerimize, genel uygulamadan farklı olarak, 9 ay değil 12 ay burs veriyor, öğretim yılı dışında da desteğimizi sürdürüyoruz. Sayımız sınırlı. Kendi olanaklarımız ve zeytinlikten elde etmeyi umduğumuz katkıyla Her yıl 10 öğrenci ile 4 yılda 40 öğrenciye ulaşacağız. Yeni katılımların devamı ile öğrenci sayımızı hiçbir zaman 40’ın altına düşürmeyeceğiz. Daha fazla öğrenci, daha fazla kültür/sanat etkinliği için bağış gereksinimi olması kaçınılmaz. Önceliğimiz kendi olanaklarımızla başlangıcı gerçekleştirmek. Vakfın umudu; desteklediği gençlerin eğitim süreci sonunda, toplum bilinci yüksek, nitelikli bireyler olarak vakfın ve benzeri kurumların amaçlarına ulaşmalarına katkıda bulunmalarıdır.dedi.

ASKEV BURSLARI, 12 AY ÖDENİYOR

ASKEV bursları; öğrencilerin, eğitim süreci dışındaki gereksinimlerine de katkıda bulunmak amacıyla 12 ay ödeniyor. ASKEV’in eğitim desteğinden yararlanmak isteyen öğrencilerin burs yönetmeliğini inceleyerek 1-30 Eylül tarihleri arasında askev.org.tr internet sitesinde yer alan burs başvuru formunu doldurup online başvuruda bulunması gerekiyor.

Burs türleri
1. Ortaöğretim bursu: Lise öğrencileri başvurabilir.
2. MYO bursu: Meslek yüksekokulu öğrencileri başvurabilir (iki yıllık).
3. Lisans bursları: Üniversite öğrencileri başvurabilir.
4. Yüksek lisans bursu: Yüksek lisans öğrencileri başvurabilir.
5. Doktora bursu: Doktora öğrencileri başvurabilir.

Başvuru koşulları nelerdir?
● T.C. vatandaşı olmak

● Maddi olanakları yetersiz olmak. Bunun için her aday, ailesinin ve kendisinin mal varlığını ve gelir durumunu tam olarak belgelendirmelidir.
● Adli sicil kaydı bulunmamak.
● Başarılı olmak;
Ortaöğretim (Lise) için, bir önceki yıla ait yılsonu başarı puanı: 70.00 ve üzeri olmalıdır. (İlk yılında, Ortaokul diploma notunun 70.00 ve üzeri olması aranır.)
Üniversite ve MYO’daki ara sınıf öğrencileri için bir önceki yılın ağırlıklı not ortalaması;
*4.00 üzerinden yapılan değerlendirmede en az 2.50,
*100 üzerinden yapılan değerlendirmede en az 70 olup bir üst yıla/yarıyıla geçiş hakkını kazanmış olmalıdır.
(Üniversitenin ilk yılında, ortaöğretim diploma notunun 70.00 ve üzeri olması aranır.)
Lisansüstü bursları (yüksek lisans ve doktora) için öğrencinin lisans mezuniyet genel not ortalamasının en az BB/AA, 3.00/4.00 veya 80/100 olması şartı aranır.

Başvurularda yaş sınırı var mı?
Vakıf burslarına başvuru tarihinde adayların; orta öğretim düzeyinde 19, üniversite eğitimi düzeyinde 24, yüksek lisans düzeyinde 26, doktora düzeyinde 30 yaşından büyük olmamaları gerekir.

Kimler Aday Olamaz?
● Yüzde yüz eğitim bursu almaya hak kazananlar hariç, Vakıf (Özel) üniversitesi öğrencileri,
● Açık öğretim öğrencileri,
● İkinci öğretim öğrencileri,
● Uzaktan öğretim öğrencileri,
● Yurt dışında eğitim gören öğrenciler,
● Ücretli değişim programında bulunan öğrenciler,

● Başka bir kurum veya kuruluştan burs alan öğrenciler aday olamazlar (Kredi Yurtlar Kurumu’ndan geri ödemeli öğrenim kredisi alanlar aday olabilirler)

 

ASKEV Mütevelli heyeti ; İlhan Akduman, Şener Bayar, Esin Cıranoğlu, Orhan Cem Çetin, Leyla Çapan, Emre Zafer Güney, Fatma Biray Haşlaman, Görkem Işık, İlhan Keçeli, Yılmaz Keskin, Sema Kıs, Fatma Arzu Kızıl, Emre Laleli, Mustafa Ergun Melin, Lamiha Müslim, Canan Okatan, Lale Tuluy, Server Güçlü Varlık

Yönetim Kurulu; Mustafa Ergun Melin (Başkan), İlhan Keçeli (Başkan Yardımcısı), Yılmaz Keskin, Emre Laleli, Fatma Biray Haşlaman, Lamiha Müslim ve Canan Okatan

Eğitim Kurulu; Emre Zafer Güney, Biray Haşlaman, Yılmaz Keskin, Emre Laleli, Canan Okatan

Denetim Kurulu; İlhan Akduman, Şener Bayar ve Sema Kıs’tan oluşuyor.