ZAFERİN 98. YILI İÇİN MEYDANDA KUTLAMA

Nilgün KAYA

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98. Yıldönümü yurt genelinde olduğu gibi Ayvalık’ta da törenle kutlandı. Çelenk sunumunun yapıldığı Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamaya katılan vatandaşlar, Atatürk anıtını çiçek bahçesine dönüştürerek 98. yılında büyük zaferin coşkusunu yaşadı.

30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da, Mustafa Kemal’in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu anmak için düzenlenen kutlama programı, 30 Ağustos Pazar günü, saat 10.00’da başladı.

ATATÜRK ANITI ÇİÇEK BAHÇESİ OLDU

Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni öncesi vatandaşlar, Atatürk Anıtına çiçek bıraktı. Anıt, çiçek bahçesine dönüştürüldü. Kaymakamlığın ardından Garnizon Komutanlığı ile Ayvalık Belediye Başkanlığı çelengi alkışlar arasında Atatürk anıtına sunuldu. Atatürk’ün manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşının okundu.

 

“BU ZAFER, MODERN TÜRKİYE’Yİ YARATAN İLERLEME HAMLESİNİN İTİCİ GÜCÜ OLMUŞTUR

Yüzbaşı Ersoy Gezgin, 30 Ağustos Zaferine giden süreci anlattığı konuşmasında, “Kahraman ordumuzun Büyük önder Atatürk’ün eşsiz dehası ve kararlığı etrafında kenetlenerek tarihe altın harflerle yazılan 30 Ağustos zaferinin 98. Yıldönümünü kutlamanın gururu içindeyiz. 3 yıl süren Kurtuluş Savaşımız 30 Ağustos 1922’de bizzat Başkomutan Mustafa Kemal’in sevk ve idare ettiği Başkomutanlık Meydan Muhaberesi ile harp tarihindeki yerini almıştır. Bu muharebeler esnasında batılı askeri uzmanların ‘6 ayda zor düşer’ dedikleri Yunan savunma hatları, 4 gün gibi kısa süre içinde kahraman Türk ordusu tarafından yerle bir edilerek, Yunan ordusunun büyük bir bölümü bozguna uğratılmış ve Yunan üst düzey komutanlarının büyük bölümü tutsak edilmiştir. ordumuz Mustafa Kemal Paşa’nın 1 Eylül 1922 tarihinde verdiği  ‘Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir. İleri ‘ emriyle taarruzun başladığı günden itibaren 15 günde 400 km yol katetmiş ve  9 Eylül’de İzmir’e girmiş ve rengini şehitlerin kanından alan Ay yıldızlı bayrağımızı ebediyen dalgalanmak üzere dikmiştir. Tarihi boyunca hür yaşamış Türk Milleti bu işgale boyun eğmemekle bundan sonra da hür yaşayacağını göstermiştir. Bu zafer, milletimizin kendisine olan güvenini tekrar kazanmasını sağlamış aynı zamanda modern Türkiye’yi yaratan ilerleme hamlesinin de itici gücü olmuştur. Bütün dünyada sömürgeci devletlerin ezdiği uluslara örnek teşkil etmiş, umutları tükenen toplumlara bir ümit meşalesi olmuştur.” dedi.

Zafer Bayramı töreninde son olarak Kaymakam Gökhan Görgülüarslan ve ilçe protokolü Atatürk Anıtına kırmızı karanfil bıraktı.