EĞİTİM-SEN’DEN MEB’E 9 SORU

Nilgün KAYA

2020-2021 eğitim öğretim yılı 31 Ağustos itibariyle online olarak başlayacak. Yüzyüze eğitimlerin başlama tarihi ise “aşamalı ve seyreltilmiş”olarak 21 Eylül. Okul zilinin uzaktan çalacağını ve bu süreçte sağlıklı bir eğitim olanağı görünmediğini belirten Eğitim-Sen Ayvalık Temsilciliği, Milli Eğitim Bakanlığına, 9 soru yöneltti.

Süreci değerlendiren Ayvalık Eğitim-Sen temsilcisi Ersin Ayar “Bir aylık ertelemeyi bekliyorduk ,bu koşullarda ertelenme kaçınılmazdı Ne var ki erteleme doğru bir karar olsa da şu an için okullarımızda hiç bir hazırlık söz konusu değil. Salgın sadece maske takarak geçiştirilecek bir konu değil. Çok ciddi önlemlerin ve hazırlıkların yapılması gerekir. Yüz yüze eğitimde yaşanan eşitsizlikler uzaktan eğitimde katlanarak artmıştır. Uzaktan eğitime öğrencilerin yarısından fazlası erişemiyor. Yoksul aile çocukları her geçen gün hızlıca eğitim sürecinden kopuyor. Kamu okulları ile özel okulların olanak farklılıkları uzaktan eğitimde daha da belirgin hale gelmiştir. Eğitim sen olarak düzenlenen ankette öğrencilerin çok büyük bölümünün nitelikli olarak uzaktan eğitime ulaşamadıklarını görüyoruz.
Kısacası hem uzaktan eğitimde hem yüz yüze eğitimde birikmiş sorunlarla Pandemi sürecini yönetmek ve bu süreçte sağlıklı bir eğitim olanağı görünmüyor. Öğretmenler uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini alamayacağını bilirler. Öğretmenlerin önceliği “çocuğun üstün yararıdır”. Okulların artık açılması gerekir ama önce MEB’den sorularımıza yanıt bekliyoruz:
1. 24 Ağustos’ta okula çağrılan öğretmenlere test yapılacak mı? Yeteri kadar test hazır mı?
2. Seyreltilmiş sınıflarda görev yapacak öğretmenler için ek atama kadrosu alındı mı?
3.Okullara sağlık personeli atandı mı?
4.Temizlik ve dezenfektan için bütçe ayrıldı mı?
5.Öğretmenler ve öğrenciler için koruyucu malzemeler yeteri kadar hazırlandı mı?
6.Okullar salgın için alınacak önlemlere fiziki olarak hazır hale getirildi mi?
7.Öğretmen odaları, kantinler, yemekhaneler ve okulların diğer bölümleri fiziki mesafeye uygun hale getirildi mi?
8.Öğretmenler ve öğrencilerin okula ulaşımı için önlemler alındı mı?
9.Ders içerikleri ve ders araçları yeni normale hazır hale getirildi mi?
Bu saydığımız konulara açıklık getirildiğinde okulların açılması elbette mümkündür. Uzaktan eğitimle bu işin olmayacağını herkes görmüştür. Öğretmenler öğrencilerini, Öğrenciler de öğretmenlerini özlemiştir. Sağlıklı ortam yaratıldığında bütün öğretmenler öğrencileriyle birlikte olmayı arzulamaktadır. Ayrıca tüm toplumu ilgilendiren COVID-19 salgını ile ilgili yeteri kadar önlem alınmadığı noktasında şüphelerimizin olduğunu da belirtmek isterim.” dedi.