ATLI JANDARMA TİMİ YETENEKLERİYLE, ATLAR GÜZELLİKLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Nilgün KAYA

Jandarma At, Köpek, Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığı’na bağlı 2 jandarma, özel eğitimli atlarıyla Ayvalık’ta 4 bölgede göreve başladı. Emniyet ve asayiş için önleyici hizmet verecek olan Atlı Jandarma timleri, yerel halkın ve turistlerin ilgi odağı oldu.

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Ayvalık’ta, araçlı güvenlik ekiplerinin giremediği noktalarda yerli ve yabancı turistlerin güvenliği için atlı jandarma timleri destek kuvvet sağlayacak.

SAHİLLER VE ORMANLIK BÖLGELERDE GÖREV YAPACAKLAR

Nevşehir İl Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı’na (JAKEM) bağlı atlı asayiş timi, her yıl yaklaşık 2 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Ayvalık’ta halkın ve turistlerin can ve mal güvenliğini sağlamak için görev yapmaya başladı.
Bölgede turistlerin en fazla ziyaret ettiği Sarımsaklı Plajı, Badavut, Şeytan Sofrası ve Tuzla mevkisinde görev yapacak özel eğitimli uzman jandarmalardan oluşan atlı jandarma timi; kapkaç, hırsızlık gibi olaylara anında müdahale edecek. Ayvalık Jandarma Komutanlığına bağlı Küçükköy Jandarma Karakolu bünyesinde oluşturulan geçici at merkezine getirilen özel eğitimli üç at sezon sonuna kadar hizmet verecek.

TİM ÖZEL OLARAK SEÇİLİYOR, 8.5 AY EĞİTİM ALIYOR

Jandarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Ali Pınar ve Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Muhammet Arıcıoğulları’ndan oluşan binici timi gün içinde devriye geziyor ve kimlik sorgusu yapıyor. Özellikle plajlar bölgesinde hırsızlık ve kapkaç olaylarını önlemek, ormanlık ve mesire alanlarında ise olası yangın, kaçak kazı ve diğer suçlara karşı görev yapacak tim, toplumsal olayların yanı sıra Jandarmayı temsilen il ve ilçelerde düzenlenen törenlere de katılıyor. Gün içinde 2 ve gece 2 saat olmak üzere günde 4 saat devriyeye çıkan tim, haftanın 6 günü görev başında. İzin günü sayılması gereken gün içinde atların bakımı ve malzemeleri ile ilgilenen time, seyis olarak bir kişi yardım ediyor.

YERLİ HALK VE YABANCI TURİSTLER BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYOR

Candaş, Ülgen ve Gençer adları verilen atlar, görünümleri kadar eğitimli olmalarıyla da dikkat çekiyor. Caddede, parklarda ve sahilde atlı jandarma timini gören vatandaşlar, fotoğraf çektirmek ve atları sevmek istiyor. Şaşkınlık kadar beğeniyle karşılanan tim, güler yüzlü ve nezaketli tavırlarıyla vatandaşlarla ve yabancı turistlerle sohbet ediyor. Bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle araçların girmesinin mümkün olmadığı bölgelerde görev yapan jandarma atlı asayiş timlerine hem yerli halk hem de yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor. Timin Ayvalık’taki görevi 22 Ağustos’ta sona erecek.