DENİZ İTFAİYE ARACI ACİLEN GEREKLİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Maden Adası’nda 1 gün önce meydana gelen ve yaklaşık 50 dönüm alanın küle döndüğü yangın, denizde ve adalarda meydana gelebilecek yangın olaylarına karşı etkin mücadele için denizden söndürme çalışması yapacak bir araca acil ihtiyaç olduğunu gözler önüne serdi.

Ayvalık’ın büyük adalarından biri olan Maden Adası’nda, önceki gün yangın çıktı. Alınan bilgiye göre; ilk müdahalenin Edremit Orman İşletme Şefliği’ne bağlı 1 helikopter tarafından yapıldığı ancak rüzgarın da etkisiyle yangının akşam saatlerinde tekrar başladığı öğrenildi. Gece 23.00 civarı yangına müdahale etmek için bir amatör balıkçı teknesi ile adaya giden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği’nin 7 kişilik ekibi, gece 01.00’den sabah 05.00’e kadar yangını söndürmeye çalıştı. Yaklaşık 50 dönüm alanda etkili olduğu açıklanan yangının, yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmaya çalışırken adalara gelen düzensiz göçmenler ya da adaya piknik yapmak için gidenler tarafından çıkarıldığı ihtimali üzerinde duruluyor.

DENİZ İTFAİYE ARACI PLANLANDI AMA…

Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği’nin 2 saat süren deniz yolculuğu sonucu ulaştığı adada 2018 yılında da iki kez yangın çıkmıştı. 2012 yılında günü birlik tur düzenleyen bir teknede çıkan yangında tekne küle dönmüş, yangın sırasında 44 metrelik teknede bulunan çalışan ve yolcular denize atlayarak canlarını kurtarmıştı. Ayvalık’ın birbirinden farklı adaları hem de hergün onlarca geminin denize açıldığı Ayvalık’ta, bu tür yangın olaylarına müdahale edecek bir deniz itfaiye aracı gereksinimi tekrar gündeme geldi. Geçtiğimiz yıllarda Ayvalık-Altınoluk arası gemi ulaşımı için alınan ancak bir süre sonra iki ilçe arası deniz seferlerinin iptal edilmesiyle atıl durumda kalan teknenin, deniz itfaiye aracı olarak planlanmış ancak bu plan hayata geçirilememişti. Ayvalık’ta yaşayanlar, acilen bir deniz itfaiye aracının faaliyete geçirilmesini bekliyor.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, CİMER’e verdiği dilekçe ile konuyu gündeme getirerek talebi iletti. Dilekçede, ‘Balıkesir Ayvalık İlçesi Maden Adasında 1 Temmuz 2020 günü saat 17.00 civarda yangın meydana geldi.Saat 05.00’te kontrol altına alınsa da hala dumanlar çıkıyor.3 hektarlık arazi yandı.
Bu yangında, hava kararıncaya kadar Helikopter söndürmeye çalışmış,karanlık olunca yangın yerinden ayrılmıştır.Orman işletme md.lüğü personeli ,Doğa koruma ve Milli parklar şefi,Balıkesir itfaiye ve Ayvalık itfaiye personeli ve Ayvalık halkı teknelerle giderek can siparene yangını söndürmeye uğraştılar.
Ancak rüzgarın azizliği,yangının büyümesine yol açmıştır.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Türkiye’nin en büyük tabiat parkıdır.Benim merakım ,bir çevreci ve doğa sever olarak ,allah göstermesin bir daha yangınlarda ne gibi tedbir alınacağı ile sorgulanması gereken ;
1.Helikopterin gece görüşe sahip olmamasından yardıma gelememesi,
2.Deniz itfaiyesinin olmayışı ile
3.Isı’ya dayanıklı yangın elbisesinin olmayışıdır.
Özellikle “Deniz İtfaiyesi “ ihtiyaçtan ortaya çıkan zorunluluktur.
Sonuç olarak ; yukarıda özellikle belirtilen sorgulanması gereken bu 3 noktada yapılacak işlem veya ne gibi tedbir alınacağının bilgi edindirme kanunu kapsamında ise bildirilmesini tensip ve emirlerine arz ederim.’ denildi.