AYVALIK AVUKATLARI HALKA SESLENDİ; ‘BU TASARI SİZLERİN SAVUNMA HAKKINI KÖKÜNDEN BUDAMAKTIR”

Nilgün KAYA

Çoklu Baro protestoları yurt genelinde devam ediyor. Ayvalık Avukatları, ‘Savunma savunmasız değildir’ diyerek Cumhuriyet Meydanı’nda yasa tasarısını protesto etti.

Fotoğraflar: Güner Oskan

Ayvalık’taki çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşların destek verdiği protesto açıklamasında, “Asıl amacı özellikle büyükşehirlerde birden çok baro kurulmasına olanak sağlayan Avukat yasa tasarısı, önceki gün aralarında ne yazık ki hukukçuların da bulunduğu 184 milletvekili imzasıyla meclise getirildi. Bu tasarı yasalaşırsa örneğin istanbul’da 23 baro kurulabilecek. Etnik kimliğe dayalı, dine, mezhebe dayalı, bazı partilerin güdümünde barolar ve hemşehri barolar kurulabilecek. Kuşkusuz bu tasarı biz Avukatları bölmeye, Avukat örgütlerini güçsüzleştirmeye ve bizleri sessizleştirmeye yönelik. Kuşkusuz bu tasarı cüppelerimizin önünü ilikletmeye yöneliktir ama bundan daha önemlisi belki de yasanın temel amacı sizlerin savunma hakkınızı kökünden budamaktır. Bu yönüyle bu yasa bizden çok sizleri hedeflemektedir. Bu yüzden bize bizden daha çok sahip çıkmak sizlerin de kaçınamayacağınız bir durumdur. Yargıyı büyük ölçüde siyasallaştıran iktidar şimdi son darbeyi vurmak, bizleri de cüppeleri ilikleyenler haline getirmek istemektedir. Ancak şunların iyi bilinmesi gerekir. Fransız hukukçunun dediği gibi, avukatlar köle kullanmadılar fakat efendileri de olmadı. Biz kendimizi dahi savunamazsak sizleri de savunamayız. Bu yüzden savunma kendini bitmez bir enerji ile savunacaktır. Bizler, başımız önde gezmemek için hiçbir zaman susmayacağız. Sizler de susmayınız” denildi.

“SAVUNMA ASLA YALNIZ DEĞİLDİR”

Katılımcılar, ‘Bağımsız yargı, özgür savunma’, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘Birleşe birleşe kazanacağız’, ‘Savunma halkların güvencesidir’, ‘Savunma susmaz susturulamaz’ sloganları ile açıklamayı yapan Avukatlara destek verdi.