RENGARENK SARDUNYALAR, AYVALIK’IN GÜZELLİĞİNE GÜZELLİK KATIYOR

Nilgün KAYA

Güzel görünümü ve mis kokusuyla evlere farklı bir hava veren Sardunya, Ayvalık’ta bahçelerin ve balkonların gözdesi. Yaz aylarında kendilerine özgü kokuları ve kolay bakılmaları ile sıklıkla tercih edilen Sardunya, Ayvalık’ın tarihi evlerini süslerken, kentte adına bir festival düzenlenmesi için hazırlıklar devam ediyor.

Balkonların güzel kızı olarak bilinen Sardunya çiçeği, Ayvalık’ın doğal güzelliğini bütünlüyor. Pembenin farklı tonlarından beyaz ve kırmızıya rengarenk Sardunyalar, yaz sıcaklığını yansıtan renkleriyle Ayvalık sokaklarına canlılık katıyor.

 

200 yılın birikimini taşıyan tarihi evlerinin pencerelerini, Arnavut kaldırımlı sokakların kenarlarını süsleyen Sardunya çiçekleri, kentte yeni bir festivale de ismini verecek.

Barbaros Caddesi 2. Sokakta yaşayan ve komşularıyla el birliği halinde sokağı başta Sardunya olmak üzere envai çeşit çiçekle donatan vatandaş Tülay Serden, “Sardunyalar biizm canımız. Kırmızı rengi olsun, ğembe rengi olsun mis gibi kokuyor. Sokağımızı şenlendirdi sardunyalar” derken Hikmet Zorlu, “Sardunyalar, çiçeklerin kraliçesi” dedi.

AYVALIK’A YENİ FESTİVAL; SARDUNYA FESTİVALİ

Ayvalık’ta yeni bir festival olarak Sardunya Festivali yapılması için  Cumhuriyet Kadınları Derneği kurucu başkanı Gülden Sarıbaş, girişimde bulundu.

Ayvalık ile başlayıp Kuzey Ege’nin diğer ilçelerinde de yaygınlaşacak bir festival hazırlamak istediklerini ifade eden Sarıbaş, “Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak Ayvalık’ta Sardunya Festivali yapmayı planlıyoruz. Sloganımız da ‘Ayvalık’ta Sardunyasız balkon ve sokak kalmasın’. Sardunya festivalini Mayıs ayında yapmayı planlıyoruz. Amacımız Ayvalık’ta turizmi 12 aya yayabilmek. Sardunyayı seçmemizin başlıca nedeni, Sardunyanın son derece kolay yetişebilen, arsız bir bitki olması ama bir o kaar da güzel olmasından kaynaklanıyor. Amacımız, gerekli mercilerden destek alabilirsek Ayvalık’ta Mayıs ayına kadar bütün balkon ve sokakları Sardunya ile süsleyebilmek” dedi.

Planladıkları Sardunya Festivali ile ilgili Kaymakam Gökhan Görgülüarslan ile görüşen Cumhuriyet Kadınları Derneği Ayvalık Şube Başkanı Gülden Sarıbaş, Kaymakam Görgülüarslan’ın festivale destek sözü verdiğini belirtti.