ÇÖPLÜK DEĞİL, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TABİAT PARKI

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

19 bin 624,27 hektarlık alanı ile Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, çevre kirliliği tehdidi altında. Biyolojik çeşitliliği ve eşsiz güzelliği ile dikkat çeken Tabiat Parkında sıkça yapılan çevre temizliğine rağmen kirliliğin periyodik olarak arttığı gözleniyor.

 

1.930 hektarı orman, 1.179 hektarı hazine arazisi, 872 hektarı özel mülkiyet ve 15 bin 643 hektarı denizden oluşan, Ayvalık çevresinde bulunan 22 adanın 20’sinin içinde yer aldığı, Kıyı yapısı ve doğal güzellikleri nedeniyle dikkat çeken Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, plastik ve diğer atıklar nedeniyle kimi noktada bir çöplüğü andırıyor. Cunda Adası Pınarboğazı mevkine yapılan yeni seyir terasını dolduran, kıyılarında denize girmeye yer bırakmayan çöpler, ormanlık alanda yangın tehlikesi yaratırken doğal hayatı da olumsuz etkiliyor.

Bölgeyi sıkça ziyaret eden vatandaşlardan Satı Karatay, her gün yürüyüş yaptığı alanın gitgide çöplüğe dönüştüğünü görmekten üzüntü duyduğunu söylerken, bu durumu sosyal medyaya taşıyan Güner Oskan, “Yaz geldi ve çok tehlikeli zamanlardayız. Ufacık bir cam parçası bile bu güzelim ağaçların yanmasına sebep olabilir. Ayvalık’a gelen ziyaretçileri ilgisini çeken yerlerin başında gelen olan Şeytan Sofrası çıkışında, Ayvalık Tabiat Parkının umursamaz insanlar tarafından ne hale getirdiğini görmek insanın içini acıtıyor insan bu güzel doğaya niye zarar verir anlamış değilim” diyor.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Bakanlar Kurulu kararıyla 21.04 1995 tarihinde tabiat parkı ilan edilen, flora ve faunası ile ülkenin en özellikli doğal alanı. Denizsel Ekosistem ağırlıklı adalar topluluğundan oluşan, bununla birlikte ormanlık alanlar, kıyı kumul alanlar, zeytinlik alanları,tarımsal alanlar ile değişik karasal ekosistem olarak da çarpıcı ekosistemlere sahip olan Tabiat Parkı, 652 bitki türü ile zengin flora yapısına sahip.