BAROLARIN SAVUNMA YÜRÜYÜŞÜNE POLİS MÜDAHALESİ, AYVALIK’TA PROTESTO EDİLDİ

Nilgün KAYA

Baroların Ankara’da, Anıtkabir ziyaretine polis müdahalesi Ayvalıklı Avukatlar tarafından Ayvalık Adliye Sarayı önünde protesto edildi. Baro başkanlarına destek verdiklerini belirten Avukatlar, engellemenin yasal değil antidemokratik olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Turan Karakoç

Hükümetin, baroların seçim sistemi ve yapılanmasıyla ilgili yasal düzenlemeden geri adım atması için Ankara’ya savunma yürüyüşü başlatan baro başkanları kente girişlerinde polis engeliyle karşılaştı. 58 baro başkanı ile çok sayıda avukatın Ankara’nın sembolü olarak gösterilen şehre giriş kapısından yürüyerek geçmesine izin vermeyen polis, önce valilik izninin olmayışını sonra da salgın önlemlerini gerekçe gösterdi. Baro başkanlarına yapılan müdahale Ayvalık’ta da tepki ile karşılandı.

23 Haziran Salı günü, Ayvalık Adliye Sarayı önünde, Ayvalık avukatları adına açıklama yapan Balıkesir Barosu İlçe temsilcisi Av. Kemal Tutkopar, “Baroların güçsüzleştirilmesi, bölünmesi, parçalanması amacıyla baro organlarının seçim sistemini değiştiren ve il bazında birden çok baro kurulmasını öngören yasal düzenlemelerin gündeme gelmesi ve iktidar tarafından bu konuda çalışmaların başlatılması üzerine, barolarımızın büyük çoğunluğu tarafından buna karşı çıkılmış ve baro başkanlarının çeşitli toplantılarında açıklanan bildirgelerle yasal değişikliğin yapılmaması gerektiği vurgulanmıştır. Ancak iktidarın çalışmalara devam etmesi ve baroların taleplerinin nazara alınmaması üzerine Türkiye’deki baroların büyük çoğunluğunun başkanları Ankara’ya yürüyüşe geçmiştir. Dün Ankara girişinde baro başkanlarının yürüyüşüne izin verilmemiş, Anıtkabir’e girmeleri engellenmiştir. Bu antidemokratik ve yasal olmayan engellemeyi protesto ediyoruz. Balıkesir Barosunun mensubu olarak biz Ayvalık Avukatları, baro başkanlarımızın arkasındayız ve onlara destek veriyoruz. Ey iktidar sahipleri; bizi yıldıramayacaksınız. Bizi ele geçiremeyeceksiniz. Size biat etmeyeceğiz. Size boyun eğmeyeceğiz” dedi.