AYVALIK’TA FİDE VE ÇİÇEK SATIŞLARINDA ARTIŞ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, fide ve çiçek satışlarına olan talebi arttırdı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında evde kalan vatandaşlar, rengarenk çiçeklerin yanı sıra domatesten patlıcana türlü fideyi dikerek hem evde verimli zaman geçirip hem de ev ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Ayvalık’ta sokağa çıkma yasaklarında evde hobi arayan vatandaşlar, çiçeklerin yanı sıra fide dikimi de yapıyor. Pazarlarda sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın yanı sıra evlerde canları sıkılan vatandaşlar, zamanı iyi değerlendirmek için çevrelerindeki toprağa ekim yapıyor. Ayvalık’ta korona günlerinde vatandaşlar, çareyi sebze üretimi ve çiçek dikiminde buldu.

Evinde boş alanı bahçeye dönüştüren Sahra Akkaya, sebze fideleri ekti.

Fidelere olan ilginin son yılların en yüksek seviyesine çıktığı belirten fide ve çiçek satıcıları, domatesten bibere kadar değişik sebze fidelerine oldukça ilgi gösterildiğini söylerken, farklı tür çiçeklerin bugünlerde çok talep gördüğünü belirttiler. Çiçek fiyatları 1 ila 5 liradan başlayıp 50-100 liraya kadar değiştiğini belirtirken fideler 1-2.5 liradan 5 liraya kadar alıcı buluyor.

VATANDAŞLAR ÜRETİME YÖNELDİ”

Koronavirüs salgınına karşı Ayvalık’ta yaşayanların üretime yöneldiğini ifade eden Bursa Salı Pazarı Mağazalar Müdürü Hasan Avcı,” Son günlerde sebze ve meyve dikimlerine özen gösteriliyor. Tatlı ve acı biberden pembe domatese, çiçeklerden gül, fesleğen, begonya, cam güzeli, karanfil, küpeli tarzı çiçekler en fazla gide çiçekler. Bugünlerde koronavirüs muhabbetinden dolayı herkes kendini toprağa verdi ve çok güzel bir şeyler yapıyorlar” derken İstanbul AVM’nin Mustafa Yaşar, “Anneler günü nedeniyle 15 çeşit çiçek getirdik. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle sokağa çıkılan günlerde satış yapabildik. İnsanlar evlerde sıkılmıştı. Bu nedenle yoğunluk vardı” dedi.

HOŞ VE GÜZEL BİR UĞRAŞ”

Fulya Şener adlı vatandaş, çiçeklere ve bitkilere daha önceden ilgimiz vardı ama korona günlerinde evde olduğumuz için bu ilgi fazlalaştı. Toprak tabii ki insanın enerjisini çok etkileyen bir unsur. İnsanların tekrar toprağa dönüşüm sağlamaları kendileri için hem de maddi olarak ta, dışarıdan daha fazla şey alamamaları en büyük etken oldu. Benim de bahçem var. kabak, domates, sarımsak bile ekebiliyoruz. Bu daha da yoğunlaştı. Şimdi daha fazla vaktimiz var: rahatlatıyor, bir terapi gibi. Bu uğraşla aklınız bugünlere çok fazla kaymıyor ve bir şeyler sağlayıp etrafınızdaki insanları da faydalandırabiliyorsunuz. Çiçek ve toprak olmayan bir yer düşünemiyorum. Neyse ki Ayvalık’tayız. Bunun nimetlerinden faydalanabiliyoruz” dedi. Ayvalık’ta yaşayanlardan Sahra Akkaya, “Eski bir Rum evim vardı. Arka tarafı boş ve atıldı. Bu korona günlerinde evde kalıyoruz malum. En iyi şekilde değerlendirmeye çalıştım. Minik bir bahçe yaptım kendime. Domates, biber, patlıcan, taze soğan gibi şeyler ektim. Bir sürü you tube videosu izledim. Bir sürü çiftçiden, komşularımdan bilgi aldım. Herkese tavsiye ederim. Dünyanın en iyi hobisi” dedi.

AYVALIK KENTSEL GIDA HAREKETİ BAŞLATILDI

Koronavirüs salgınına karşı evde kalan halkın çeşitli uğraşların yanı sıra bahçelerine sebze ve çiçek dikimi yapıp üretime geçebilmesi için Ayvalık Yerel inisiyatifte örnek bir çalışma başlattı. Korona salgınına karşı alınan önlemle kapsamında maske ihtiyacını gidermek için sağlık çalışanları başta olmak üzere vatandaşlar için maske üretimi yapan Ayvalık Yerel İnisiyatif, bu kez sağlıklı gıdaya ulaşmak için harekete geçti. Ayvalık Kentsel Gıda Hareketi başlatan Ayvalık Yerel İnisiyatif, ilk toplantıyı online olarak 24 Nisan Cuma akşamı düzenledi. ‘Salgın süreci ihtiyaçlarımızı daha da görünür kılıyor. Sağlıklı gıdaya ulaşmak için elimizi taşın altına koymak zorundayız. Yaşamlarımızda olumlu değişiklik yapmak için kendimize ve başkalarına ilham vererek üretmek için harekete geçiyoruz. Sağlıklı gıdaya herkesin erişebilir olmasına katkı sağlamak istiyoruz. Birlikte öğrenmenin ve üretmenin gücüne inanıyoruz. Dönüştürmek, paylaşmak ve dayanışma için: Saksı, balkon, bahçe, bostan ile tohum, fide, fidan buluşuyor. ‘ diyen yerel inisiyatif online toplantının ardından beklenti, deneyim ve fikirlerin toparlanması için bir anket çalışması başlattı.