KORONA GÜNLERİNDE AYVALIK

İlk kez Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’da görülen, ardından tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yayılan yeni tip corona virüsü, binlerce kişinin hastalanmasına, çok sayıda kişinin de hayatını kaybetmesine neden oldu. Haberlerde izlerken uzak sanılan ancak tehdit yaklaştıkça psikolojik olarak ta etkisini arttıran korona günlerinde, izolasyondan karantinaya farklı süreçler yaşanırken günlük yaşantımız da değişikliklere uğradı. Ayvalık’ta yaşayanlar da bu süreci sağlıkla atlatabilmek için gayret gösterdi.

Ayvalık’ın sevilen isimlerinden Ünsal Oğuzlu, günlerini kitap okuyarak değerlendirdi.

SOSYAL MESAFE

Sosyal mesafe veya sosyal alan, bir kişinin kendisinden 120 ile 200 santimetre arasında değişen uzaklık olarak tanımlanıyor. Az tanınan ya da yeni tanışılan kişiler veya görece resmi görüşmelerde insanlar arasında bu mesafe bulunuyor. Ülkemizde her ne kadar bu mesafe alışılmadık bulunsa ve vatandaşların bazıları hiçe saysa da, sosyal mesafe uyarıları, denetim ve cezaları derken bu kavram korona günlerinde dilimize ve uygulamamıza büyük ölçüde yerleşti. Ayvalık’ın dar sokakları sosyal mesafe konusunda zorlanmaya neden olsa da, ilçe halkı arasında sosyal mesafeyi gözeterek günlük yaşamını sürdürenler çoğunluktaydı.

 

SAĞLIKÇILAR DA BALIKÇILAR DA İŞ BAŞINDA

Sokağa çıkma kısıtlamalarında ruhsatı olan balıkçılar, çalışmaya devam etti. Cunda Adası’nda yaşayan balıkçılar, denize açılma hazırlıklarını sosyal mesafeyi de gözeterek tamamladı.

Eczacı Nilgün Keskin’e ait Ayvalık Eczanesi’nin yoğunluğu, ilçedeki diğer eczaneler de olduğu gibi korona günlerinde kat be kat arttı. Eczacı Kalfaları Hülya Toygar ve Selma Subaşı, ay sonunda SGK ödemeleri için faturaların hazırlanmasını, ücretsiz maske dağıtımının yoğunluğu arasında eksiksiz yerine getirmek için yoğun çaba harcadı. Sadece Ayvalık Eczanesi’nden 3 bine yakın ücretsiz maske dağıtımı yapıldığı öğrenildi.

AYVALIK’IN KAPI ÖNÜ MUHABBETLERİ YENİDEN BAŞLADI

Ayvalık’ın Arnavut kaldırımlarıbekleyen tarihi evleri, uzun yıllar kapı önü muhabbetlerine tanık olmuştur.

Giriş kapısının merdivenleri, kapı önüne atılan birkaç sandalye veya minder, komşuları bir araya getirmeye yeterdi. Yıllar içinde azalarak unutulmaya yüz tutan kapı önü muhabbetleri, korona günlerinde yeniden görülmeye başlandı.

ÜRETİM ÖNEMLİ

Fevzipaşa-Vehbibey Mahallesi Talatpaşa Caddesi 1. aralığında bulunan Hanımeli Çeyiz’in hamarat terzileri Semra Kavasoğlu ve Hülya Umur, terzi arkadaşları Yasemin Kuday ve Tütün satışı yapan Gonca Ersoy ile birlikte sohbet ederken el işi üretimi yapmayı bırakmadı.