AYVALIK ŞEYTAN SOFRASI SULAK ALANI KORUMA PROJESİNDE SONA GELİNDİ

Nilgün KAYA

Türkiye’nin ‘Mahalli öneme haiz’ 9 sulak alanı arasında yer alan Ayvalık Şeytan Sofrası Sulak Alanının koruması için hazırlanan Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) destekli proje için çalışmalarda sona gelindi.

Kaymakam Gökhan Görgülüarslan‘ın girişimi ile Ayvalık’ın doğal ve tarihi yapısı için önemli iki projeden biri olan ‘Şeytan Sofrası Mahalli Sulak Alanı’ koruma projesi için çalışmalar geçtiğimiz haftalarda başladı. Türkiye’nin Mahalli öneme haiz 9 sulak alanı arasında sayılan, Ayvalık’ın önemli sulak alanlarından olan ancak inşaat ve insan baskısı altında bulunan Şeytan Sofrası Sulak Alanının korunması ve ilçenin ev sahipliği yaptığı farklı kuş türlerinin zarar görmeden gözlemlenebilmesi amacıyla ‘Ayvalık Doğal Yaşamı Koruyor’ başlığıyla hazırlanan 1 milyon lira maliyetli proje,Güney Marmara Kalkınma Ajansından (GMKA) 750 bin liralık hibe desteği kazanmıştı.

KUŞ GÖZLEM TERASLARI OLUŞTURULACAK

5 etaptan oluşan ve ilk etabı Cunda Adası Pınar boğazı mevkinde 70 metre karelik seyir terası olarak gerçekleştirilen ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde 3 noktaya giriş takının yapılmasını da içeren çalışma 9 ay süreceği ve sulak alanda 783 metrelik yürüyüş bandı ile yürüyüş bandının üzerine 3 adet seyir terasının yapılacağı öğrenildi. Balıkesir Veta İnşaat tarafından yürüyüş bandının 500 metrelik bölümü tamamlanırken, giriş taklarının yapımına Ramazan ayı sonunda başlanacağı bildirildi. Ayvalık Ticaret Odası’nın 14 ay süreyle hazırlığını yaptığı ve 250 bin lira ile katkı verdiği proje ile sınırları daralan sulak alanın korumasının amaçlandığı belirtildi. 

“AYVALIK’IN DOĞAL ALANLARININ KORUNUP DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇLANIYOR”

Her fırsatta Ayvalık’ın doğal, mimari ve kültürel değerlerinin korunması gerektiğini vurgulayan açıklamalar yapan Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, proje ile bölgenin doğal alanları ve alternatif turizm alanlarının korunup değerlendirilmesinin amaçlandığını belirtti. Proje ile Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde giriş kontrol ünitelerinin kurulması, bilimsel, açıklayıcı veriler içeren bilgilendirme tabelalarının yerleştirilmesi, gözlem terası kurulması, öğrenciler ve halka yönelik turizm ve doğa konulu eğitim organizasyonlarının planlanması gibi çeşitli uygulamaların hayata geçmesi planlanıyor.