AYVALIK’IN TARİHİ SEMT PAZARI 96 YIL SONRA YER DEĞİŞTİRDİ

Nilgün KAYA

Ege’nin iki yakasını buluşturan pazar olarak bilinen, Ayvalık’ın tarihi sokaklarında kurulan Perşembe Pazarı, 96 yıldan bu yana ilk kez farklı bir yerde kuruldu.

Ülkemizi ve dünyayı etkileyen Covid-19’un etkilerini en aza indirmek için Kaymakamlık, Belediye ve İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından alınan karar kapsamında, Ayvalık Perşembe Pazarı Armutçuk’a taşındı.

Hamdibey, Vehbibey-Fevzipaşa ile Hayrettin Paşa Mahalleleri içindeki, 200 yıllık tarihi evlerin bulunduğu sokaklarda kurulan semt pazarı, Ali Çetinkaya Mahallesi’ndeki Belediye semt pazarının yerinde kuruldu. Pazarın giriş ve çıkışlarında ateş ölçümü yapıldı, maskesi ve eldiveni olmayan vatandaşlara maske ve eldiven dağıtıldı.

1 asra yaklaşan süredir haftada bir kez kurulan pazarın ‘geçici’ olarak yer değiştirmesi, vatandaşlar tarafından toplu taşıma kullanılması gerektirdiği için olumlu karşılanmadı. Armutçuk’ta bundan böyle haftada iki gün, Perşembe ve Pazar günleri semt pazarı kurulacak. 

“3 MANAVIMIZ PAZARA GELEMEYENLERİN EVİNE KADAR ERZAK GÖTÜRECEK”

Ayvalık Sebze ve meyveciler Odası Başkanı Elmas Özmen, Perşembe Pazarının taşınması nedeniyle ilçe merkezinde yaşayan vatandaşların mağdur olmaması için üç manavın kent içine ücretsiz servis yapacağını söyledi. Özmen, “Ülkemiz zor bir dönem geçiriyor ve bu Perşembe Pazarımız 1924 tarihinden sonra ilk defa yer değiştirdi. Armutçuk’ta kurduk. Halkta sıkıntılar oluştu, tepkiler oldu. Yetkililerin bizimle görüşerek aldığı bir karar. Esnafımıza çok yaradığını söyeleyemeyeceğim. Halktan uzaklaştık ama mecburduk. Sağlık kurulu özellikle Ayvalık pazarının kalkması gerektiğini söyledi. ‘Neden?’ diye sorduğumda, ‘pazar çarşının göbeğinde. Pazara inen vatandaş sahile iniyor, bankaya gidip işlerini hallediyor. Çarşıyı dolaşıyor ve bizim evde kal sloganını uygulamamız gerekiyor ancak Ayvalık Perşembe Pazarında bunu uygulamak mümkün değil. Sıkıntı pazarda değil, pazara gelinceye kadar ki süreçte’ denildi. Sağlık için gerekli olduğu söylenince biz de saygı duyduk. Oda olarak esnaflarımızı bilgilendirdik ve yeni bir yerde kurduk. Pazarın nasıl olduğunu sorarsanız randıman aldığımızı söyleyemeyeceğim. Halkta sıkıntı var, toplu taşımayı kullanamıyorsunuz, o tehlikeli, Fethiye ve Hamdibey Mahallesi’nden geçen bir araç için Belediyeye dilekçe verdik. Kaymakamlıktan ve sağlık kurulundan onay gelmedi, toplu ulaşım tehlikeli dolayısıyla bölge halkı mağdur oldu. Ayvalık merkezde 3 manavımız var. bir araya getirdik. Fiyatlarını pazar fiyatlarına çekmelkerini söyledik. Pazara gelemeyenlerin evlerine kadar götürecekler. Bu zor bir dönem. Herkes elini taşın altına sokacak ve bu dönemi böyle atlatmaya çalışacağız” dedi.