AYVALIK BURHANİYE VE EDREMİT MAHKEMELERİNDE KORONA TEDBİR KARARLARI

Nilgün KAYA

Burhaniye Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi, Adalet Komisyonu Başkanlığı ile korona virüsü hakkında alınacak tedbirlere ilişkin 16.03.2020 tarihli görüşme neticesinde, Ayvalık Edremit ve Burhaniye Mahkemeleri açısından alınan kararlar şöyle oldu;

1-ceza mahkemeleri açısından;

Tutuklu dosyalarda duruşma yapılacaktır. Sanıkların segbis üzerinden ifadeleri alınacaktır. Tanıklar var ise dinlenmeyecek, duruşma ertelenecektir.

Diğer dosyalarda resen celse açılıp, gelmeyen avukatlar mazeretli sayılacaktır. Ara kararda eksik hususlar var ise mahkemece değerlendirilip, yerine getirilecektir.

2-hukuk dosyalarında;

Komisyonun almış olduğu prensip kararı gereğince, taraflar mazeretli sayılacak, herhangi bir düşme kararı verilmeyecektir. ( ancak sonraki aşamaları(bam) öngöremediğimizden mazeret  gönderilmesi daha uygun olacaktır) özellikle icra cezalarda müşteki vekillerinin mazeret vermesi tavsiye olunur.

3 – karar aşamasında olan tüm dosyalarda her iki tarafın açıkça yokluğumuzda karar verilmesi hususunu talep etmeleri halinde karar verilecektir.

4-anlaşmalı boşanma davaları görülmeyecektir.

5-Tüm dosyalarda taleplerin uyap üzerinden gönderilmesi mümkün olduğu sürece adliyelere, mahkeme ve icra kalemlerine gidilmemesi, telefon ile bilgi alınması, bilgi verilmemesi halinde temsilciliklere bu durumun bildirilmesi,

6- ceza yargılamalarında zaman aşımı söz konusuysa karar verilebileceği hususlarını bildiririz.