AYVALIK’TA TIP BAYRAMI KUTLANDI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta 14 Mart Tıp Bayramı, Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı.

Balıkesir Tabip Odası Ayvalık İlçe Temsilciliği tarafından düzenlenen törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ata’nın anıtına kırmızı karanfiller bırakıldı.

Balıkesir Tabip Odası Ayvalık İlçe Temsilcisi Dr. Neşe Zengin,  her türlü sağlık sorununa karşı mesleğin yüklediği sorumluluğu özveriyle ve koşulsuz yerine getireceklerine dikkat çekti.

Dr. Zengin konuşmasında, “14 Mart 1827’de İkinci Mahmut döneminde kurulan ilk cerrahhane olan Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin kurulmasıyla Türkiye modern tıp eğitimine başladı ve okulun kuruluş günü olan 14 Mart tarihi de “Tıp Bayramı” olarak kabul edilmiştir. Tıp Bayramı’nın ilk kutlaması ise 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da yapılmıştır. Tıbbiye 3. Sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri, işgali protesto için toplanmış ve dönemin ünlü doktorları da destek vermiştir. Böylece ilk Tıp Bayramı, tıp sektöründe hizmet edenlerin yurt savunma hareketi olarak başlamıştır ve bilinmelidir ki; sağlık çalışanları, her yer ve her koşulda bu amaç ve hayat kurtarmak uğruna,  ekip ruhuyla ve fedakarca çalışmışlar, çalışıyorlar ve çalışacaklardır. Her koşul ve ortamda hastalarımızın yanında olan biz sağlık çalışanları olarak taleplerimiz şunlardır: Hak ettiğimiz saygıyla, şiddet görmeden, emeğimizin karşılığını alarak, çalışmak istiyoruz. Sağlık politikalarının; sağlığın öncelikli bir kamu hizmeti olduğu unutulmadan, ticarileştirilmeden, hasta müşteri gibi görülmeden ve sağlık çalışanlarına hak ettikleri değeri vererek üretilmesini istiyoruz. Sağlığı ticarileştiren, emeğimizi değersizleştiren, çalışma koşullarımızı her geçen gün zorlaştıran yönetim anlayışı değişinceye; sağlıkta uğradığımız şiddeti tam olarak ortadan kaldıracak yasal düzenlemeler yapılıncaya; önerdiğimiz tedbirler alınıncaya; hasta-sağlık çalışanı ilişkisini insani boyuta taşıyacak toplumsal – kültürel iklim oluşuncaya ve buna uygun sağlık politikaları tesis edilinceye kadar mücadele edeceğiz.  Zor anlarında yanlarında olduğumuz değerli halkımızı, hastalarımızı yanımızda görmek en büyük dileğimdir.’ Dedi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI OLARAK TÜM KONSANTRASYONUMUZLA KORONAVİRÜS’ÜN YARATACAĞI SAĞLIK SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE ODAKLANIYORUZ”

Koronavirüs salgınına da değinen konuşmasında Dr. Zengin, “Bugün dünyamız ve ülkemiz yeni Koronavirüs (Covid-19) olarak adlandırılan bir salgın tehdidi ile karşı karşıya. Sağlık çalışanları olarak bizler tüm konsantrasyonumuzu Koronavirüs’ün yaratacağı sağlık sorunlarının çözümüne odaklamanın sorumluluğuyla davranıyoruz ve davranacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Paniği gerektirecek herhangi durum yoktur ancak sağlık otoritesinin dünyadaki deneyimlerden de yararlanarak bütün önlemleri alması ve halkın hijyen ve korunma tedbirlerine dikkat etmesi, bilimsel dayanağı olmayan bilgilere itibar edilmemesi, halkımızı bilgilendirmede şeffaf, uygulamalarda kararlı olunması, ülke olarak bu süreci en az zararla atlatmamız için çok önemlidir. Koronavirüs salgınına ve her türlü sağlık sorununa karşı mesleğimizin bize yüklediği sorumluluğu özveriyle ve koşulsuz yerine getireceğimizi açıklıkla ifade ederken; tedaviyi yapacak olan sağlık çalışanlarının bu sürece hazırlanması, bedensel ve ruhsal olarak korunması öncelenmelidir.” Dedi.