ÜCRETSİZ KANSER TARAMANIZI YAPTIRDINIZ MI?

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta, ‘Meme kanseri’, ‘Rahim ağzı kanseri’ ve ‘Bağırsak kanseri’ne yönelik ücretsiz taramalar yapılıyor. Uygulama ile bugüne kadar yaklaşık 5 bin kişiye ücretsiz kanser taraması yapıldı.

Sağlık Bakanlığınca smear testine rahim ağzı kanserini belirleyen HPV DNA testinin de dâhil edilmesinin ardından Yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile yurt genelinde başlatılan ücretsiz kanser taramaları Ayvalık’ta da yapılıyor. Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Ayvalık Merkez Toplum Sağlığı Merkezi, ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ prensibiyle yola çıkarak oluşturulan KETEM birimi ile meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (bağırsak)kanserleri ile ilgili tarama programı yürütüyor.

Armutçuk Pazar yerinde 28 Şubat tarihine kadar 10.30-15.30 saatleri arasında hizmet verecek mobil tırın da destek verdiği taramalar, Ayvalık Merkez Toplum Sağlığı Merkezi ile Aile hekimleri koordinasyonunda devam ediyor.

Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsiz olarak veriliyor. Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş arasındaki kadınlar;  Meme kanseri için ise 40-69 yaş aralığındaki kadınlar, Bağırsak kanseri için ise 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler taramaya katılabiliyor. Rahim ağzı ve meme kanseri taramalarının iki yılda bir, bağırsak kanseri taramasının beş yılda bir tekrarlanması gerekiyor. İlçe Toplum Sağlığı Merkezi ya da Aile Hekimlerine ‘smear’ testi yaptıran kadınlar, İlçe Toplum Sağlığı Merkezine başvurarak mamografi randevusu alabiliyor.   Bağırsak kanserine yönelik tarama ise evde yapılabiliyor.

Kanserin günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kevser Uyan, toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramalarının, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğini söyledi. Kanserde eken tanının önemini vurgulayan Dr. Kevser Uyan, “İnsanlar fark ettiğinde iş işten geçmiş oluyor. Hem tedavi hem de hayat kalit5esini arttırmak için ücretsiz kanser taramalarımız devam ediyor. 3 hafta içerisinde 522 kişiye ulaşıldı. Ayvalık’ta uygulama başladığından bu yana yaklaşık 5 bin kişi kanser taraması yaptırdı” dedi.