KIYILAR İHALE EDİLMESİN DİYE 16 BİN İMZA

 Nilgün KAYA

Cunda Adası’nda Ayvalık Tabiat Parkı içerisinde yer alan Pınarboğazı (Ortunç yanı) ve Dalyan (Ada Kamping yanı) kıyılarının 20 yıllığına kiralanması için 11 Şubat’ta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacak ihaleye tepkiler büyüyor.

Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yapılacak ihalenin iptali için başlatılan imza kampanyasına şimdiye kadar 16 bin kişinin destek verdiği belirtildi. 1 hafta boyunca sürdürülen kampanyada toplanan 4 bini ıslak, 12 bini dijital olmak üzere 16 bin imza, 7 Şubat Cuma günü PTT önünde yapılan açıklamanın ardından T.C Tarım ve Orman Bakanlığı, 2. Bölge Müdürlüğü, Balıkesir Şube Müdürlüğü’ne gönderildi.

“TABİAT PARKI İHALESİ İPTAL EDİLSİN”

Platformdan yapılan açıklamada, ‘Bakanlık, sekiz adet cennet gibi olan koylarımızı ihaleye vermenin planlarını yapmaktadır. Öyle ki, Belediyemiz tarafından yapılan tahsis dilekçesinin cevabını göndermeyi bile beklemeden 2 koyumuzun ihalesini ilan etmiştir. Ne yazık ki, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde halk plajı olarak kullanılan Pınarboğazı (Ortunç yanı) ve Dalyan (Adakamping yanı) kıyıları ve koyların günübirlik tesis olarak işletilmek üzere ihaleye verileceğini öğrenmiş bulunmaktayız. Yörede halka açık kalan, ücret ödemeden istifade edilen zaten kısıtlı alanı kapsayan bu küçük koylar da ihaleyle halkın elinden alınıp birilerine verilirse, denize ayağımızı sokacak yer kalmayacaktır. Anayasa’nın 43. maddesi ile başlayıp, Kıyı kanunu ve bağlı yönetmelikler ile devam eden mevzuat bütünü, öncelikle kıyı alanlarının kamuya ait olduğunu, bu alanlarda mülkiyet oluşturulamayacağını ve herkesin serbestçe kullanımına açık olması gerektiğini düzenler.

Kıyılarımız ve ayrılmaz parçası olan doğamız, hepimizin ortak varlığıdır. Yıllardır gerçek sahibi olduğumuz, koruduğumuz, çocukluktan beri yararlandığımız kıyılarımız yine halkın olmalıdır. Deniz temizliği ve doğal zenginliğiyle Ayvalık Halkı’nın nefes alabildiği, denize rahatça girebildiği nadir alanlar tel örgülerle çevrilmeden, giriş ücreti alınmadan halkın kullanımına bırakılmalıdır. Biz, yurttaşlar olarak bu yanlış uygulamadan bir an önce dönülmesini, 11.02.2020 tarihinde yapılacak ihalenin iptal edilmesini talep ediyoruz.’ Denildi.