SAKARYA ORTAOKULU BİNASI ‘DEPREME DAYANIKSIZ’ OLDUĞU GEREKÇESİYLE BOŞALTILIYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık Sakarya Ortaokulu binaları ‘depreme dayanıksız’ olduğu gerekçesi ile boşaltılıyor. Orta Okulda eğitim öğretim gören 270 öğrenci, 10 Şubat Pazartesi gününden itibaren Sakarya İlk Okulu’nda ikili eğitim görmeye başlayacak.

Ayvalık Gazi Kemal Paşa Mahallesi Hastane Caddesinde bulunan Sakarya Ortaokulu’nun B ve C Blokları ile ilgili depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı bulunduğu öğrenildi ancak deprem riski ve yapısal hasar durumlarının ne zaman incelendiği konusunda bilgi alınamadı.  Okul için 2019-2020 eğitim öğretim yılı başladıktan 156 gün sonra, aniden verilen boşaltma kararı,  konuyla ilgili yeterli açıklama yapılmaması nedeniyle velilerin tepkisine neden oldu.

Müdür Levent Yazıcı yönetiminde eğitim ve öğretim verilen Sakarya Ortaokulu öğrencilerinin, önümüzdeki hafta başından itibaren Sakarya İlkokulu binasına taşınacağı öğrenildi. Sakarya İlkokulu’nda ikili öğretime geçileceği, ortaokul öğrencilerinin sabah, ilkokul öğrencilerinin ise öğleden sonra binada eğitim görecekleri de gelen bilgiler arasında.

CUMHURİYET OKULU, EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞLAMADAN AYNI GEREKÇE İLE KAPATILMIŞTI

1803 yılında Rum Okulu olarak yapılan, Mübadeleden sonra 1923 yılında ‘Erkek Mektebi İptidaisi’ adıyla üç sınıflı ve üç derslikli olarak eğitime başlayan, 1924-1925 eğitim- öğretim yılında Birinci Erkek Numune Mektebi olan, Numune Teşkilatı kaldırılınca da 1926-1927 eğitim-öğretim yılında Cumhuriyet İlkokulu adını alan okul da, 2019-2020 eğitim öğretim yılı öncesi aynı gerekçe ile kapatılmıştı. Bina hakkında yıkım kararı bulunuyor.

‘AYVALIK’TA SADECE SAKARYA ORTAOKULU, BALIKESİR GENELİNDE İSE 51 OKUL BİNASI DEPREME DAYANIKSIZ BULUNDU’

Okulun taşınmasına yönelik açıklama, 5 Şubat Çarşamba günü Balıkesir Valiliğince yapıldı. Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye, deprem kuşakları üzerinde bulunan bir coğrafyada yer almaktadır. Afet türleri içerisinde depremlerin ortaya çıkardıkları etkiler ve dünya üzerinde hissedilme yoğunluğu bakımından en fazla bilinen tür olduğu söylenebilir. Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim almaları bizlerin birinci önceliğidir. Çocuklarımızın, gençlerimizin bize birer emanet olduğunu unutmadan onların hem can güvenliğini hem de sağlığını tehlikeye atabilecek noktalarda çok önemli tedbirler geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Onların sağlıklı ve güvenli bir şekilde eğitim alması, geleceklerinin teminat altına alınması tabii ki hepimizin görevi. Önemli olan güvenli ve sağlıklı bir ortamda eğitimimizi devam ettirmektir. Balıkesir’de 184 bin öğrenci, 15 bin öğretmen ve çalışanı ile birbirine kenetlenmiş kocaman bir aile olarak, önceliğimiz her sabah kapısını açtığımız eğitim kurumlarımızın güvenliğidir. Hepimizin ortak kaygısı milletimizin en değerli hazinesi olan çocuklarımızı, güvende ve sağlıklı tutabilmektir. Biliyoruz ki öğrenci, öğretmen, idareci, veli, kısaca bütün bileşenler kendini güvende hissederse okulun kendini gerçekleştirme potansiyeli de, başarısı da artacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından eğitim binalarımızda yapılan kontroller ve değerlendirmeler neticesinde “deprem tahkik raporları” sonucuna göre deprem olması halinde risk taşıyabileceği değerlendirilen binaların yıkılması yönünde karar alınmıştır. Bu karar, öğrencilerimizin sağlıklı bir ortamda eğitimlerine devam edebilmesi adına alınmış olup; Bu kapsamda 51 eğitim binamız hakkında yıkım kararı alınmıştır. Yıkım kararı alınan eğitim binalarından onu (10) aynı bahçedeki sağlam olan diğer blokta, bunun dışındaki 41 okulumuzda ise, öğrencilerimiz kayıt bölgesindeki en yakın okulda eğitimlerine devam edecektir. Eğitim öğretimin aksamaması için İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince planlama yapılmış ve tüm tedbirler alınmış olup,  okullardaki idarecilerimiz öğrencilerimize gerekli yönlendirmeyi yapacaklardır. Yıkım kararı alınan eğitim binalarının en kısa sürede yıkılarak yeniden yapımı için tüm çalışmalar başlatılmıştır.” Dedi.

BALIKESİR GENELİNDE DEPREME DAYANIKSIZ BULUNARAK BOŞALTILACAK OKULLARIN LİSTESİ ŞÖYLE;

ALTIEYLÜL BALIKESİR CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ OKUL BİNASI+SPOR SALONU Altıeylül Mehmet Vehbi Bolak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine taşınarak ikili eğitim yapılacak

ALTIEYLÜL EDİP GÜRCÜN İLKOKULU OKUL BİNASI Altıeylül Yunus Emre Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak

ALTIEYLÜL HASAN BASRİ ÇANTAY İLKOKULU OKUL BİNASI Altıeylül 75. Yıl Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak. Bünyesindeki Kuvayı Milliye Ortaokulu, Altıeylül Gaziosmanpaşa İlkokulu ile ikili eğitim yapacak.

ALTIEYLÜL HATİCE FAHRİYE EĞİNLİOĞLU İLKOKULU A BLOK B ve C bloğa taşınarak ikili eğitim yapılacak. Bünyesinde bulunan Zağnos Paşa Ortaokulu yeni yapılan Cumhuriyet Ortaokuluna taşınacak.

ALTIEYLÜL HÜMA HATUN MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ OKUL BİNASI Altıeylül Fahri Kiraz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine taşınarak ikili eğitim yapılacak

ALTIEYLÜL KURTDERELİ MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ OKUL BİNASI Karesi Hacı İlbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine taşınarak ikili eğitim yapılacak

ALTIEYLÜL MİMAR SİNAN MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ LOJMAN BİNASI Boşaltılacak

ALTIEYLÜL NAMIK KEMAL İLKOKULU OKUL BİNASI Karesi Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak

AYVALIK SAKARYA ORTAOKULU OKUL BİNASI Ayvalık Sakarya İlkokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

BALYA ATATÜRK Ç.P.L. PANSİYONU KIZ PANSİYONU Zübeyde Hanım YİBO pansiyonuna taşınacak.

BALYA ATATÜRK Ç.P.L. PANSİYONU ERKEK PANSİYONU Zübeyde Hanım YİBO pansiyonuna taşınacak.

BANDIRMA BİLSEM OKUL BİNASI Bandırma Ortaokulu binasına taşınacak.

BANDIRMA FATİH İLKOKULU OKUL BİNASI Bandırma Fatih Ortaokulu’na taşınarak ikili eğitim yapılacak.

BANDIRMA ŞEHİT MUSTAFA BOZ ÖZEL EĞİTİM MERKEZİ OKUL BİNASI Bandırma Halk Merkezi ek binasına taşınacak.

BİGADİÇ ÇAĞIN İLKOKULU OKUL BİNASI Çağın Ortaokulu binasına taşınarak ikili eğitim yapılacak.

BURHANİYE ÖĞRETMENEVİ ve A.S.O. ÖĞRETMENEVİ Boşaltılacak

BURHANİYE PELİTKÖY HALİT SELÇUK ORTAOKULU OKUL BİNASI Burhaniye Pelitköy Halit Selçuk İlkokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

DURSUNBEY 3 EYLÜL İLKOKULU OKUL BİNASI Dursunbey Sadullah Özer ilkokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

DURSUNBEY GÖBÜL İLKOKULU OKUL BİNASI Dursunbey Sağırlar İlkokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

DURSUNBEY KAVACIK İLKOKULU/ORTAOKULU OKUL BİNASI Dursunbey Odaköy Ortaokuluna taşınarak eğitim yapılacak.

DURSUNBEY SEBAHATTİN GÖNDÜR İLKOKULU OKUL BİNASI Dursunbey Nezihe Bal ilkokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

EDREMİT 9 EYLÜL ORTAOKULU OKUL BİNASI Edremit Gazi İlkokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

EDREMİT ALTINOLUK AVCILAR İLK ve ORTAOKULU OKUL BİNASI Edremit Altınoluk Zahit Eroğlu İlkokuluna taşınarak eğitim yapılacak.

EDREMİT ALTINOLUK ÖĞRETMENEVİ ve A.S.O. ÖĞRETMENEVİ Boşaltılacak

EDREMİT CUMHURİYET İLKOKULU OKUL BİNASI Edremit Mehmet Akif Ersoy İlkokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

EDREMİT ŞEHİT MUSTAFA SERİN FEN LİSESİ OKUL BİNASI+YURT Edremit Turhan Dökmecioğlu İmam Hatip Ortaokuluna taşınarak eğitim yapılacak.

Edremit Turhan Dökmecioğlu İmam Hatip Ortaokulu, Edremit 15 Temmuz Şehitler ĠHO’na taşınacak.

EDREMİT ZEYTİNLİ İLKOKULU OKUL BİNASI Zeytinli Ortaokulu binasına taşınarak ikili eğitim yapılacak.

ERDEK KAPIDAĞ MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ OKUL BİNASI+SPOR SALONU B Bloğa taşınarak ikili eğitim yapılacak.

ERDEK ÖĞRETMENEVİ ve A.S.O. ÖĞRETMENEVİ Boşaltılacak

GÖMEÇ ŞEHİT MUSTAFA GÜVENÇ ALDEMİR ORTAOKULU OKUL BİNASI Gömeç ÇPL’ye taşınarak eğitim yapılacak.

GÖMEÇ ULUBEYLER İLKOKULU ve ORTAOKULU OKUL BİNASI Gömeç Hacı Hüseyinler İlkokulu-Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

GÖNEN MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ OKUL BİNASI B Bloğa taşınarak ikili eğitim yapılacak.

GÖNEN MEHMET AKİF ERSOY İLKOKULU OKUL BİNASI Gönen Şehit Kaymakam Rahmi Bey İlkokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

GÖNEN MEHMET ÇANAKÇI İLKOKULU OKUL BİNASI B Bloğa taşınarak ikili eğitim yapılacak.

HAVRAN ALİ ÇETİNKAYA İLKOKULU OKUL BİNASI Havran Sekiz Eylül Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

HAVRAN MEHMET ÇALIŞIR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ OKUL BİNASI Havran Muzaffer Leman Akpınar MTAL’e taşınarak eğitim yapılacak.

KARESİ ATATÜRK MESLEKĠİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ OKUL BİNASI Karesi Gazi Mustafa Kemal MTAL’e taşınarak ikili eğitim yapılacak.

KARESİ SIRRI YIRCALI ANADOLU LİSESİ OKUL BİNASI+SPOR SALONU Altıeylül 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesine taşınarak ikili eğitim yapılacak.

KEPSUT ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ OKUL BİNASI Kepsut İmam Hatip Lisesine taşınarak eğitim yapılacak.

MANYAS HALK EĞİTİM MERKEZİ HALK EĞT. MER. Manyas Öğretmenevine taşınarak eğitim yapılacak.

MANYAS ĠMAM HATĠP ORTAOKULU OKUL BĠNASI Manyas İstiklal İlkokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

SAVAŞTEPE SOĞUCAK ORTAOKULU OKUL BİNASI Savaştepe Soğucak İlkokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

SAVAŞTEPE TIBBİYELİ HİKMET MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ OKUL BİNASI Savaştepe Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesine taşınarak ikili eğitim yapılacak.

SINDIRGI CUMHURİYET ORTAOKULU OKUL BİNASI Sındırgı Yağcıbedir Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

SINDIRGI KURTULUŞ İLKOKULU EK BİNA Sındırgı Kurtuluş İlkokulu ana binaya taşınarak eğitim yapılacak.

SINDIRGI İMAM HATİP ORTAOKULU EK BİNA EK BİNA Sındırgı İmam Hatip Ortaokulu ana binaya taşınarak eğitim yapılacak.

SINDIRGI ÖĞRETMEN EVİ ve A.S.O. ÖĞRETMENEVİ Boşaltılacak

SINDIRGI UMURLAR İLKOKULU VE ORTAOKULU OKUL BİNASI Sındırgı İbrahim Ethem Akıncı Ortaokuluna taşınarak eğitim yapılacak.

SUSURLUK BEŞ EYLÜL İLKOKULU OKUL BİNASI Susurluk Fatih İlkokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

SUSURLUK HAYME ANA MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ OKUL BİNASI Susurluk Endüstri Meslek Lisesine taşınarak eğitim yapılacak.

SUSURLUK ŞERAFETTİN TUNALI İLKOKULU ve ORTAOKULU OKUL BİNASI Susurluk Anadolu Lisesine taşınarak eğitim yapılacak.