7 GÜNÜ BİRLİK ALANIN İLKİ İÇİN İHALE 11 ŞUBAT’TA

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Ayvalık’ta 7 noktada yapacağı ‘Günübirlik Kullanım Alanı’ içinnín ilki için 11 Şubat’ta ihale yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, günü birlik kullanım alanlarının Ayvalık’a da yapılması için düğmeye bastı. Gazete Ayvalık olarak 1 yıl önce duyurduğumuz çalışma, bölgede Doğa Koruma ve Milli Parklar Burhaniye Şefliği yönetiminde yapılıyor. Peyzaj projeleri ise CSU Design Peyzaj Mimarı ve Kentsel Tasarımcı Serkan Uluşal tarafından hazırlandı. (http://www.gazeteayvalik.com/2019/04/03/ayvalika-7-gb-alani/)

Çalışma kapsamında GB alanlarında; kır lokantasından piknik ve çocuk oyun alanlarına, sızdırmaz sıhhi tesis birimlerinden giriş kontrol noktasına kadar farklı üniteler yer alıyor. Alanlarda ayrıca yöresel ürün satış noktaları, şezlong alanı, mescit, tuvalet, duş, kabinler, mutfak ve idari ofisler de yer alacak.

İLK GÜNÜ BİRLİK ALANI BAHÇEALTI KOYUNA YAPILACAK

2004 gelişme planında yer alan günü birlik alanların Ayvalık Adaları Tabiat Parkının 2 bin hektarlık bölümünü kapsadığı ve proje üzerinde 2 yıl çalışıldığı, Bahçealtı Koyunda (Ortunç) 14 dönüm ve 29 dönümlük alanlarda yapılacak iki bölümlük günü birlik kullanım alanı için ihalenin 11 Şubat’ta Balıkesir’ de yapılacağı bildirildi. 7 adet günü birlik alan; Bahçealtı koyunda iki bölüm halinde olmak üzere, Cunda Adası’nda Pateriça koyunda 1, Birinci ve İkinci köyde birer adet, toplamda 4 adet, Hakkıbey Yarımadası’nda Kumru burnu ve Ceylan Sitesi koyunda konuşlandırılacak. 3’ü özel mülkiyet olan GB alanlarında diğer 4’ünün işletmesinin bakanlıkça yapılmasının planlandığı öğrenildi.  GB Alanlarına giriş ücretli olacak. Ekosistem tabanlı yerlerin koruma kullanım dengesi içinde günü birlik kullanımına yönelik yapılan proje için 23 kurumdan görüş istenmişti.

‘Ayvalık sahilleri Ayvalık halkına aittir’  diyerek tepki gösteren Ayvalık Tabiat Platformu, “Tabiat Parkı’nın korunacağı ve kaynak değerleri ile birlikte gelecek nesillere aktarılacağı belirtiliyor. Oysa bölgeyle ilgili planlamada özel sektöre kiralanacak alanlarda mescit, kafeterya, restoran, tuvalet gibi yapıların inşa edileceği ve sahillere giriş-çıkışların ücret karşılığında yapılacağı açıkça vurgulanıyor. Bu ihalenin bir an önce iptal edilmesini, deniz temizliği ve doğal zenginliğiyle Ayvalık Halkı’nın nefes alabildiği, denize rahatça girebildiği nadir alanlardan biri olan Ortunç Koyu’nun tel örgülerle çevrilmeden, giriş ücreti alınmadan halkın kullanımına bırakılmalı. Kıyılarımızın ve ayrılmaz parçası olan doğamızın, hepimizin ortak varlığı olduğu unutulmadan korunmasını ve tüm halkımız tarafından serbestçe kullanılmalı. Koruma gerekçesiyle kıyılar halka kapatılmamalı. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın kirliliğe ve yangın riskine karşı sürekli kontrol edilmesini, uyarıcı, bilgilendirici tabelalarla donatılmalı. Bakanlıkça kadro tahsisiyle istihdam edilecek koruma görevlilerinin alanda sürekli kontrol ve koruma görevi yürütmesini istiyoruz.’ Denildi.