UĞUR MUMCU KARANFİLLERLE ANILDI

Foroo: Arşiv

Nilgün KAYA

24 Ocak 1993 tarihinde evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu ölümünün 27. yılında Ayvalık’ta anıldı. Evinin önünde yıllardır düzenlenen törende bir araya gelen vatandaşlar, Mumcu’nun resmine birer kırmızı karanfil bırakıp, onu unutmadıklarını ifade etti.

Hain bir saldırı sonucu 27 yıl önce hayatını kaybeden Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak Cuma günü, Ayvalık Tapu Kadastro Sitesi’ndeki evinin önünde yapılan etkinlikle anıldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şubeleri, CHP ilçe örgütü,  EMEK Partisi Ayvalık İlçe ve il başkanlıkları, Ayvalık Belediyesi ve vatandaşların katıldığı anma töreni, saat 11.00’de başladı.

Aydınlanma şehitleri için saygı duruşunun ardından ortak açıklama Atatürkçü Düşünce Derneği’nden Ömer Duran Yağar tarafından okundu. Açıklamada, ‘bir ülkenin aydını o ülkenin toprağının dokusuyla, kokusuyla ve duygusuyla özdeşleşmeden o ülkenin değerlerini oluşturup aktaramaz; evrensel bağlarını kurup, toplumları aydınlatamaz. Toplumsal sorumluluk taşımak aydın olmanın birincil koşulu olduğu kadar, doğruları söylemekten kaçınmamak da belirleyici özelliklerinden biridir. Uğur Mumcunun dediği gibi: “Baskıya boyun eğmeyen, gelen geçen yönetimlere maşalık etmeyen insanlardır çağlarına ve toplumlarına yakışanlar. Faşizmin utanç duvarlarına karşı birer “fedai mangası” gibi dövüşenler her toplumda, her dönemde karanlığa karşı sıkılmış bir yumruk gibi uzanıp geliverdiler bugüne kadar. Açılan yumrukların içinden özgürlük güvercinleri uçtu havaya.” Sevgili dostlar, bu topraklarda yıllarca emek için, barış için, demokrasi için, laiklik için, aydınlık için, özgürlük için ve bağımsızlık için yılmadan emek veren aydınlanmacılar; cahilliğin kör karanlığından çıkıp, baskılara boyun eğen ve gelen geçen yönetimlere maşalık yapanlarca yok edildiler. Sizleri, acıları aşabilen, yok edişler ve yıkıntılar üstüne var edişin gücüyle güzellikler inşa edebilen bu toprakların güçlü temsilcileri olarak Uğur Mumcu’un anılarının olduğu yerde görmek, bizim umudumuzu, inancımızı ve direncimizi arttırıyor. İnanıyorum ki korkunun ve cehaletin tutsaklığına karşı, Anadolu aydınları susmadan ve yılmadan mücadelelerini sürdüreceklerdir. Sevgilerimizle sevgilerinizi birleştirirken diyorum ki: Yok etmek cahillere kalsın. Var etmek aydınlara yakışır.’ Denildi.

Mumcu’nun evinin önüne yerleştirilen fotoğrafının üzerine kırmızı karanfiller bırakıldı.