KANAL İSTANBUL’A ‘HAYIR’ DEDİLER

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta yaşam savunucuları, çeşitli STK temsilcileri ve vatandaşlar, 30 Aralık Pazartesi günü PTT önünde toplanarak Kanal İstanbul’un ÇED Raporuna itiraz dilekçesi verdi.

Kanal İstanbul itirazı tüm yurda yayılıyor. Ayvalık’ta da soğuk havaya rağmen Kanal İstanbul’a Hayır diyenler, PTT ‘de kuyruk oluşturdu. Ayvalık Tabiat Platformu sözcüsü Suat Ok, Anayasada vatandaşların de çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek konusunda ödevi olduğunun açıkça belirtildiğini hatırlatarak, “Yaşam savunucuları olarak Anayasal hakkımızı kullanıyor; yaşam alanlarımıza, hassas koruma alanlarımıza arkeolojik alanlarımıza, doğal ve kentsel sit alanlarımıza, su ve yaşam hakkımıza müdahale eden ve telafisi imkânsız tahribatlar yaratacak olan Kanal İstanbul projesine, ÇED olumsuz kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi.

“EKOSİSTEMİ BOZUP İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDECEK”

Kanal İstanbul’un, kentin yaşam destek sistemleri olan Kuzey Ormanları su havzaları, su havzalarını besleyen su kaynakları, tarım ve mera alanlarını yok edeceği belirtilen açıklamada, doğal yaşam alanları ve ekosistemin bozulmasının yanı sıra koruma alanlarının yok olacağı, bölgede tarım ve hayvancılığın yapılamaz hale geleceği,  bozulan ekosistemin halkın sağlığını etkileyeceği üç aktif fay hattının geçtiği bölgeye nüfus ve yapılaşma baskısı yükleneceğinden afet riskinin artacağı vurgulandı.