AYVALIK, PRİNA DUMANINA ÇÖZÜM İSTİYOR

Nilgün KAYA

Sarımsaklı kumsalını ve denizi de kapkara yapan Nikita Deresindeki atık olayı henüz çözülememişken Ayvalık, bir çevre kirliliği sorunu daha yaşıyor.  Zeytin atığı olan Prinayı işleyen fabrikalardan yayılan ‘Gözleri ve ciğerleri yakan’ dumanın önüne geçilmesini isteyen Ayvalıklılar, yıllardır şikâyetçi oldukları soruna çözüm bekliyor.

Fotoğraf:Sibel Çakıroğlu Çebi

Prina Fabrikalarından kente yayılan duman ve kokunun normal olmadığını ve nefes alamadıklarını belirten vatandaşlar, yetkililerin soruna çözüm bulmasını beklerken Ekim ayında bir açıklama yapan fabrika yetkilileri, ‘Fabrikada günde 550 ton 2 faz prinanın buharlaştırarak kurutulduğunu, bunun sonucunda bacalardan yaklaşık 200-250 ton su buharı çıktığını, buharlaştırarak bertaraf edilen zeytin karasuyu maddesinin ilçe halkını rahatsız etmemesi için kendi kaynaklarıyla 50 bin avroluk yatırım yapma kararı’ aldıklarını açıkladı.

Bu açıklamanın ardından Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, Çevre Derneği yönetiminden Havva Taylan ile birlikte fabrikada prina işlenmesi sırasında çıkan su buharının çevreye olumsuz etkilerinin giderilmesi için fabrika yetkilileriyle görüşmeye gitti. 17 Aralık günü fabrikaya giden Kent Konseyi yönetimi, bacadan çıkan su buharının kokudan arındırma aparatının alındığını ve takıldığını gördüklerini belirtti. Başkan Halil Coşkun, “ Aparatın işleyişini gözlemlemek amacıyla fabrikaya gittik. Takıldıktan 24 saat sonra kokunun kalmayacağı , koku sorununun giderileceği yönünde bilgi verildi. Cuma günü tekrar kontrole gideceğiz” dedi.