YEŞİL CUMA, KARA CUMA’YA KARŞI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta iklim aktivistleri kara Cuma’ya alternatif olarak, tüketim çılgınlığının önüne geçmek için ‘Yeşil Cuma’ etkinliği düzenledi. Etkinlikte, kitap ve oyuncak takası yapılırken, ‘Daha az tüket. Değerlendir tamir et, takas et’ mesajı verildi.

Dünya’da ve Türkiye’de ‘kara cuma/black friday’ günleri sürerken, yine dünyada ve Türkiye’de tüketim kültürünün çevreyi olumsuz etkilediğini ve tüketim alışkanlıklarının bu şekilde artmasının çevreyi de tüketeceğini savunan aktivistler alternatif olarak yeşil cuma/green friday etkinliği düzenledi.

Küresel ısınmaya dikkat çekmek için okul grevi başlatan 14 yaşındaki Ege Edman ve arkadaşları, Ayvalık’ta organize ettikleri yeşil Cuma etkinliğinde kitap ve oyuncak takası yaptı.

Perşembe günleri kurulan semt pazarı alanında oluşturulan stantlarda,  okudukları kitapları ve bir zamanlar kullandıkları oyuncakları yeni sahipleriyle buluşturan iklim aktivisti çocuk ve gençler, iklim için gereksiz tüketimin durdurulması gerektiğine dikkat çekti. Ege Edman, “Sadece indirimde olduğu için para verip gereksiz eşyları almaktan sa para vermeden ve karbon ayak izimizi azaltmak için eşya takası yapıyoruz. Ailem ve arkadaşlarımla birlikte yaklaşık 10 kişi olarak düzenledik. İstanbul ve diğer şehirlerde bir sürü arkadaşımız var bu etkinliği düzenledik. Biz bugün kara Cuma değil yeşil Cuma diyoruz. Ne kadar çok tüketirsek geleceğimizden o kadar çok gidiyor. O yüzden az tüketelim takas edelim diyoruz. “ dedi.