10 KASIM KOREOGRAFİSİ NEDENİYLE GÖREVDEN ALINAN MÜDÜRE EĞİTİM-İŞ’TEN DESTEK

Nilgün KAYA

10 Kasım koreografisi nedeniyle görevden uzaklaştırılarak, hakkında soruşturma açılan Ayvalık Atatürk İlkokulu Müdürü Mustafa Karaman’a destek için Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yapıldı.  Bakanlığı protesto eden Eğitim-İş Sendikası, “Biz öğretmenlerin Cumhuriyet’i koruma, kollama ve yeni nesillere anlatma görevi vardır. Atatürk’ü unutmayacağız. Unutturmayacağız” mesajı verdi.

Ayvalık Atatürk İlkokulu Müdürü Mustafa Karaman, İstanbul’da Ümraniye ve Beylikdüzü, Gaziantep,  Bursa’da 10 Kasım koreografisi nedeniyle görevden uzaklaştırma yapılan müdürler arasında yer aldı. 18 Kasım günü görevinden uzaklaştırılan Atatürk İlkokulu Müdürü Mustafa Karaman için 21 Kasım Perşembe günü Eğitim-İş Ayvalık Temsilciliği tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yapıldı. Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, sendikanın Ayvalık Temsilcilik Başkanı Nahil Filiz, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı,  Balıkesir, Bandırma ve körfez Eğitim-İş Sendika temsilcilerinin katıldığı açıklamada, Mustafa Karaman’ı sendika üyesi öğretmen arkadaşları ve öğrencileri de yalnız bırakmadı. ‘Atatürk’ü anmaya ve anlatmaya devam edeceğiz’, ‘Ne senden geçeriz ne senin eserinden’ yazılı pankartlar, ‘Laik eğitim laik hukuk laik yaşam’,  ‘Milleti kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir’ yazılı dövizler taşıyan katılımcılar, “Mustafa Kemal’in öğretmeniyiz’ sloganı attı.

“ATATÜRK’Ü UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Eğitim-İş Sendikası Ayvalık Temsilcilik Başkanı Nahil Filiz, “Yıllardır 10 Kasım Atatürk’ü Anma programlarında yapılan koreografi olmasına rağmen, bu yıl okulundaki programdan dolayı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ”10 Kasım Atatürk’ü Anma programının anlamından uzaklaştırılarak pedagojik açıdan kabul edilemez bir algıya sebebiyet verdiği” belirtilerek üyemiz Ayvalık Atatürk İlkokulu Müdürü görevinden alınmıştır. Atatürk fotoğrafı önünde koreografiyi öğrencilerin Atatürk’e secde ediyorlar anlamını çıkaranlar, ‘Cumhuriyet’in kulu olmayacağız’ diyenler; size sesleniyorum. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyet hepimizi kul olmaktan çıkarıp vatandaş yapmıştır. Cumhuriyet’imizin kurucusu Atatürk’ü unutmayacağız, unutturmayacağız. Yaşasın Cumhuriyet” dedi.

Bakanlığa tepki gösteren Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “Emperyalist ülkelerin işbirlikçileri, ülkemiz içerisindeki Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamayan, anlamak istemeyen hak etmediği koltuklara gelmiş yöneticilerimiz ne yazık ki gün geçmiyor ki Atatürk’ün büyüklüğüne zarar vermek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorlar. Anlamadıkları tek şey şu, biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, bizler çağdaş, bilimsel, laik eğitimle bu mücadeleye katılan, birlik, barış içerisinde yaşamayı hedef alan ve bu uğurda emperyalist ülkelerden ve işbirlikçilerden gelen saldırıyı def edecek kadar ülkesini ve vatanını seven insanların birlikte göstereceği tepkiyi bir türlü anlamıyorlar” dedi.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı kapsamında Atatürk ilkelerinin yazılı olduğu bez şeritleri tutan öğrencilerin Atatürk fotoğrafı önünde eğilmeleri üzerine, çocukların ‘Atatürk’e secde ettirildiği’ belirtilmiş ve soruşturma başlatılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı kapsamında kamuoyunda olumsuz algıya neden olacak nitelikte etkinliklere yer verildiği tespit edilen okul müdürlerinin görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. MEB’den yapılan açıklamada, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı kapsamında, günün anlam ve öneminden uzak ve kamuoyunda olumsuz algıya sebebiyet veren nitelikte etkinliklere yer verildiği gerekçesiyle okul müdürleri hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri alındı” denildi.