ESKİ VERGİ DAİRESİ HİZMET BİNASI OLACAK

Nilgün KAYA

Ayvalık Atatürk Bulvarını süsleyen tarihi binalardan olan eski Vergi Dairesi binası, Belediye Hizmet binası olacak.

Yapım tarihi 1800’lü yıllara uzanan, Ayvalık’ın önemli kültürel miraslarından Georgola Han (Eski Vergi Dairesi) binası Belediyeye tahsis edildi. Ayvalık Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Milli Emlak Müdürlüğü’ne yapılan tahsis talebinin olumlu sonuçlandığı, belediye Fen ve İmar İşleri, Kültür Müdürlüğü gibi müdürlüklerin tek binada hizmet vermesinin planlandığı belirtildi. Onarım sürecinin ardından birimlerin binaya taşınacağı, onarım ve taşınma sürecinin 1.5 yılı bulabileceği öğrenildi.

BİNA UZUN YILLAR BOŞ KALMIŞTI

24 odası bulunan Neo Klasik tarzdaki bina, son olarak Vergi Dairesi olarak kullanılmış ve 2012 yılında Vergi Dairesinin yeni bir binaya taşınmasının ardından Ayvalık Belediyesi tarafından tahsis talebinde bulunulmuştu. Bina, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından da talep edilmişti.

1902–1905 yılları arasında Yorgola isimli Rum bir işadamı tarafından Ayvalık’tan demiryolunun geçeceği varsayımı ile otel olarak yaptırıldığı bilinen ve bir dönem hastane olarak kullanılan tarihi binanın, uzun yıllar boş kalması üzerine nasıl değerlendirileceği sorusunu soran Ayvalık’ta yaşayanlar, yapının tekrar değerlendirilecek olmasının kent dokusunun korunması açısından önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.