AYVALIK, MİNYATÜR İLE DUVARA TAŞINDI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Sakarya Mahallesi’nde bulunan Midi kafenin bahçe bölümündeki duvara, kentin doğal güzelliklerinden tarihi ve mimari özelliklerine kadar farklı yönlerini gösteren bir minyatür yapıldı.

TEMA Ayvalık Sorumlusu Mimar Haluk Aysu’nun, sokak güzelleştirme projesi kapsamında kafe karşısındaki duvara yaptığı minyatür, minik TEMA grubu tarafından açılırken Türk-İslam ve İran tarzındaki minyatür beğeni topladı.

Çocuklar için tırmanma duvarı olarak yapılan duvarın 15 metrekarelik bölümündeki Ayvalık minyatürünü 15 günde tamamladığını belirten Haluk Aysu, akrilik malzeme ile yaptığı minyatüründe Ayvalık’ın özlenen eski halini yansıttığını söyledi.

TEMA Ayvalık sorumlusu Mimar Haluk Aysu, “Minyatür tekniği benim aşina olduğum bir teknik. Üniversite yıllarımda bu teknikle çok resimler yaptım. Daha sonra ara verdim uzun yıllar elim değmedi. Ayvalık’a yerleştikten sonra Ayvalık için bir kompozisyon yapmak hep aklımdaydı. Ayvalık’ın bütün unsurlarını bir karede toplamak benim için minyatür tekniği ile yapılabilecek bir şeydi. Çünkü Ayvalık’ın sunulacak çok özelliği var. Bu sokak projesi gündeme geldiğinde sokağın bir parçası olarak duvar resmi yapmaya karar verdim. Ayvalık için herhalde bir katkıdır çünkü bir karede Ayvalık’ı görme fırsatı bulunacaktır. Aynı zamanda bu çocuklar için bir tırmanma duvarıydı. Onun için de anlamlı. Doğayla bütünleşen iki konsept birbirine çok uyumlu oldu. ” dedi.

Minyatürde; Ayvalık’a özgü Şeytan Sofrası, Tımarhane Adası, flamingo ve su kuşlarının olduğu sulak alan, profiti ilias kilisesi,  değirmenler, Ayvalık kent yerleşimi, çamlık bölgesi kediler ve sembolik zeytin ağacı

Midi Kafe sahibi Damien Dessane , “ TEMA Ayvalık sayesinde projeler başlattık. Daha Temiz Ayvalık Mümkün şeklinde. Özellikle bu sokak yani Cumhuriyet Caddesini daha temiz tutmak. Daha temiz çevre daha güzel bir ortam demek. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.