AYVALIK TURİZMİ İÇİN YOL HARİTASI HAZIRLADI

Nilgün KAYA

Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Yüksek Okulu Turizm Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Gökdeniz,2019-2023 yıllarını kapsayan Ayvalık Turizm Stratejik Planı ve Destinasyon Yönetim Örgütü modeli sunan yeni kitabını yayınladı.

Geçtiğimiz yıllarda ‘Ayvalık’ta su altı turizm araştırması’, ‘Yaşayan Mutfak Ayvalık’ ‘ın da aralarında bulunduğu 13 kitap hazırlayan, bölüm başkanlığının yanı sıra Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği (AYTUGEB) yönetim kurulu üyeliği görevini de yürüten Prof. Dr. Ayhan Gökdeniz, yeni kitabı ile ülke turizminde söz sahibi olma yolunda ilerleyen Ayvalık’a yol haritası hazırladı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMİ HEDEFLEYEN AYVALIK İÇİN BAŞUCU KİTABI NİTELİĞİNDE

Doğal güzellikleri, tarihi, kültürel ve mimari özellikleri ile Türkiye’nin gözde kentlerinden olan Ayvalık destinasyonundaki mevcut turizmin sürdürülebilirliğini sağlamak için hazırladığı kitapta Prof. Dr. Gökdeniz, öncelikle bölgenin turizmiyle ilgili her türlü planlama pazarlama ve markalaşma noktasında stratejik kararlar alacak ve uygulayacak bir yönetim örgütüne ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Bu planlamanın mutlaka yöredeki sektör paydaşlarının oluşturacağı bir destinasyon yönetim örgütü aracılığıyla yapılması gerektiğini vurguluyor.

Turizm arzı açısından belirtilen tüm artılar olmasına karşın, kentin taşıma kapasitesinin ciddi anlamda zorlanması, trafik sıkışıklığından su ve elektrik kesintisine kadar önemli yaşamsal sorunlar ile yol haritasının belirlenmemiş olmasının kent turizmi önünde engel oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Gökdeniz, “Ayvalık, mevcut turizm arzı ile sürdürülebilir biçimde turist çekme  ve çektiği turistlerin geceleme süresini uzatma yeteneğine henüz ulaşamamıştır. Kitap ile özetlemeye çalıştığım stratejik planlamada belirtilen faaliyetler ve hedefler çerçevesinde bölgeye olan turistik talebin artacağına ve katma değer yaratılacağına inanıyorum. Özellikle kültür gastronomi ve kongre turizmiyle ilgili alt yapının oluşturulması sonucunda bölgeye olan talep, harcanabilir gelir düzeyi yüksek  yerli ve yabancı turistler tarafından gerçekleştirileceği yönündedir” dedi.

Gökdeniz’in turizme yol haritası niteliğindeki kitabıyla birlikte, ‘Ayda Bir Ayvalık’ dergisinin tüm sayılarında (57) yayınlanan köşe yazılarıyla birlikte, ‘Yakamoz’ dergisinin 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ait toplam 7 sayısında yayınlanan makalelerinin yer aldığı ‘Yazılarım’ adlı kitabı da yayınlandı.