İLBER ORTAYLI,  RUS ÖĞRENCİLERE  AYVALIK’TA OSMANLICA DERSİ VERİYOR

Nilgün KAYA

Tarihçi Akademisyen ve yazar İlber Ortaylı, Ayvalık’ta Rus öğrencilere Osmanlıca dersi veriyor.

Moskova Devlet Üniversitesi Asya-Afrika Çalışmaları Enstitüsü Türkoloji Bölümü 3 ve 4’ncü sınıfında okuyan 8 öğrenci, Bölüm Başkan vekili Aliona Oglanova ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Taşansu Türker ile birlikte Ayvalık’a, Türk Tarih Profesörü İlber Ortaylı’dan Osmanlıca, Paleoğrafya ile Türk-Rus Tarihi dersleri almak için geldi.

OSMANLICA, PALEOĞRAFYA VE TÜRK-RUS TARİHİ

20 Ağustos’ta başlayan ilk ders öncesi, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan’ın da aralarında bulunduğu ilçe protokolü ile bir araya gelen gençlerin kimi bitirme tezini yazmak için kimi de Osmanlıca öğrenerek Türk edebiyatı hakkında bilgi sahibi olmak için eğitime katıldıklarını belirtti.

“YAKINDA TÜRK DIŞ İŞLERİNDE MİLLETLERARASI İLİŞKİLER ENSTİTÜSÜNDEN MEZUN KADRO OLACAK”

Türk Rus ilişkisinin önemine değinen ve Rusya’nın Stalin döneminde Osmanlı etütlerini bir siyaset meselesi olarak kesintiye uğrattığı ancak ilişkinin yeniden kurulduğuna dikkat çeken Profesör İlber Ortaylı, “Bugün artık gençlerimiz Rusya biliyor, Rusya’da okuyor. Stalin’in mülkiyesinde kaç tane Türk okuyor. Ben böylesini tahayyül edemezdim. Yakında Türk Dış İşleri Bakanlığı’nda Milletler arası ilişkiler Enstitüsünden mezun olan Türklerden kurulu olan bir bürokrat kadro olacak. Buna eminim ben. Çok iyi gençler yetişiyor. Beraberlik varsa öbür taraf teferruattır.” Dedi.

“BU EĞİTİME YARIŞMA SONUCU SEÇİLEN ÖĞRENCİLER KATILIYOR”

Fakültede Osmanlıca derslerinin mecburi olduğunu, 2002 yılından bu yana yapılan bu eğitime, 42 öğrencinin okuduğu bölümde yapılan yarışma sonucu seçilen öğrencilerin katıldığını belirten Türkoloji Bölümü Başkan vekili Aliona Oganova, “Türkiye bizim yüreğimizde. İkinci evimiz gibi seviyoruz. Geçmişi bilmeyen araştırmayan ve anlamayan geleceği kuramaz diye düşünüyoruz. Genç Türkologlarımız geçmişi araştırıp çalıştıktan sonra sabit geleceğimizi kuracaktır” dedi.

İlber Ortaylı’nın ‘Gezin’ cümlesini hatırlatan Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, “Sizlere buradaki süreniz içerisinde ilçemizi tanımanızı tavsiye ederim. Dünyanın bu parçasının iki büyük halkın birbirini tanıması ve anlaması adına bu çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Birbirimizi anladıktan sonra geleceğe dönük olarak daha büyük bir birlikteliğin adımlarının atılacağını düşünüyorum” dedi.

Cunda Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen ve Ayvalık’ın yanı sıra Assos, Akhisar gibi çevre gezilerinin de yer alacağı eğitim, 1 Eylül tarihine kadar devam edecek.