FAZIL SAY KAZDAĞLARI İÇİN ÇALDI

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, metalik madencilik faaliyetleri nedeniyle büyük tehdit altında bulunan Kaz Dağları için konser verdi. Konser sırasında bir konuşma yapan sanatçı, “Bu gezegende insanlar olarak bitkiler, hayvanlar, hep beraber gelecek için bir şey bırakmak istiyorsak korumak zorundayız. Yaşatmaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor diye düşünüyorum” dedi.

Fotoğraf:Abdullah Şengörenoğlu

Ünlü piyanist Fazıl Say, Su ve Vicdan Nöbeti’nin 24. gününde kamp alanında, yarım asırlık bir çam ağacı altında konser verdi. 2018 Troia Yılı için Çanakkale Belediyesi’nin talebi ile kente Truva Sonatı’nı kazandıran piyanist Fazıl Say, bu kez de bestelediği ‘Kaz Dağları Marşı’nın yanı sıra kendi eserleri ve dünya klasiklerinden eserler çaldı.

Konserde bir konuşma yapan Fazıl Say, “Bugün burada doğayı korumak için bu kadar kabalık olması, bu kadar aydının bir araya gelmesi beni çok heyecanlandırdı, mutlu etti. Onur duydum Türk halkıyla bugün. Aslında Kaz Dağları için başlatılan kampanyanın 24’üncü gününde, ilk gününden itibaren doğayı savunanlara da bir teşekkür etmek isterim. Onlar hepimizi yönlendirdiler ve konserin olmasına da ilham kaynağı oldular. Onları yalnız bırakmamak için burada amacımız bu gezegende insanlar olarak bitkiler, hayvanlar, hep beraber gelecek için bir şey bırakmak istiyorsak korumak zorundayız. Yaşatmaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor diye düşünüyorum” dedi.

Fotoğraf: Abdullah Şengörenoğlu

Yaklaşık 50 bin kişi katıldı

Konsere Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, STK temsilcileri, çevre il ve ilçelerden gelen binlerce kişi katıldı. Katılımın yaklaşık 50 bin kişiye ulaştığı belirtildi. Fazıl Say’ın konser verdiği alanda bir konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da “Muhteşem hikâyeler iki şekilde başlar. Ya bir insan yolculuğa çıkar. Ya da şehre bir yabancı gelir. Bugün şehrimize Kaz Dağları hepimizin, ormanlar hepimizin muhteşem bir hikâye yazmaya gelen güzel yürekli insanlar hoş geldiniz. Şehre yabancıların gelmesi her zaman muhteşem hikâyelerin başlangıcı olmuyor. Şehre gelen yabancılar bazen güzelliklerinizi görmek için değil, onları sizden çalmak için geliyor. Bu topraklara Truva atının içine gizlenerek girmiş yabancılar vardı. Coşku ile karşılanan kahraman at bir efsanenin sonu oldu. Asıl niyeti kötü olanlar cömerttir ilk bakışta yardımseverlerdir hatta. Truva atı aynı coğrafyada yine sahnede” dedi.

“İNSANLAR, DOĞAYA KARŞI SORUMLULUKLARINI BİRBİRİNE TAŞIYORDU”

Konseri dinlemek için Ayvalık’tan kampa giden Sanatçı Abdullah Şengörenoğlu, gözlemlerini Gazete Ayvalık ile paylaştı. Organizasyonun iyi katılımın, yüksek olduğunu ifade eden Şengörenoğlu “Piyanist Fazıl Say ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan güzel birer konuşma yaptı. Farklı yaşlarda, farklı mesleklerden çok sayıda insan vardı. Otobüsle de gelen vardı pahalı özel arabasıyla da. Ayrımsız olarak insanların doğaya sorumlulukları olduğunu herkes birbirine taşıyordu” dedi.

Fotoğraf:Cemil Tosunoğlu

KAZ DAĞLARI’NDA NELER OLUYOR?

Çanakkale’nin Kaz Dağları bölgesinde yer alan Kirazlı köyünde Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik şirketi tarafından yürütülen altın madeni projesinde, ÇED raporunda 45 bin denmesine rağmen yaklaşık 195 bin ağaç kesildiği ortaya çıkmıştı. Çok sayıda tepki alan olay sonrası birçok siyasi, ünlü isim ve vatandaşlar Kaz Dağları’nda yapılan katliamın durdurulması çağrısında bulunmuştu. Ayrıca 26 Temmuz’da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde maden şantiyesinin yakın bir alanına kamp kurularak ‘Su ve Vicdan’ nöbetlerine başlanmıştı.