CUMARTESİ ANNELERİ/İNSANLARI 750’İNCİ HAFTA

Nilgün KAYA

Cumartesi Anneleri’nin  750’inci hafta eylemine destek veren Balıkesir İnsan Hakları Derneği, Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda bir açıklama yaptı.

Ayvalık’ta 10 Ağustos Cumartesi günü saat 12.00’de düzenlenen eyleme Cumartesi annelerinden Hanım Tosun ve İrfan Bilgin de katıldı. Cumartesi Anneleri/insanları, 26 yıl önce evinden çıkarken kaçırılan daha sonra cenazesi bulunan Özgür Gündem Gazetesi Bitlis Muhabiri Ferhat Tepe için adalet talebinde bulundu. Yapılan açıklamada, ‘Ferhat’ın kaybedilişinin 26. yılında bir kez daha hükümeti ve idari makamları, soruşturma ve kovuşturma makamlarını, uluslararası insan hakları hukukuna uygun davranmaya çağırıyoruz.’ denildi.

Açıklamada, “1974 doğumlu Ferhat Tepe, Özgür Gündem gazetesi Bitlis muhabiriydi. 90’lı yılların karanlığında bölgede işlenen ağır insanlık suçlarını haberleriyle kamuoyuna taşıyordu. Ferhat Tepe’nin ağır işkence görmüş bedenine 13 gün sonra “meçhul kişi ” olarak gömüldüğü Elazığ Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaşıldı. Ailenin avukatlığını üstlenen İHD temsilcisi Şevket Epözdemir, tüm tehditlere rağmen davadan vazgeçmeyince kaçırılarak katledildi. Dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı. 9 Mayıs 2003 tarihinde AİHM, Ferhat Tepe soruşturmasında “şaşırtıcı eksiklikler” olduğu tespitini yaptı. Olayın aydınlanması için hükümetin AİHM’le işbirliği yapmadığı, gerekli bilgi, belge ve tanıklara ulaşımı sağlamadığı ve etkin bir cezai soruşturma yapmadığı için Türkiye’yi mahkum etti.” denildi.