BÜYÜK BULUŞMA GERÇEKLEŞTİ; ON BİNLERCE İNSAN KAZDAĞLARI’NA YAPILMAK İSTENEN MADENE ‘HAYIR’ DEDİ

Fotoğraf: Güner Oskan

Nilgün KAYA

Kaz Dağları’nda maden projesi ve ağaç katliamına tepkiler sürüyor.

Fotoğraf: Taylan Köken

Çanakkale’nin Kirazlı köyünde Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik şirketi tarafından yürütülen altın madeni projesine karşı başlatılan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’nde bugün büyük buluşma gerçekleştirildi.

Fotoğraf:Cemil Tosunoğlu

Türkiye’nin pek çok yerinden doğa hakkı savunucuları, milletvekilleri, baro başkanları ve sanatçılar, ağaçların kesildiği şantiye alanına yürüyüş yaptı; projenin iptalini istedi. Büyük Buluşmaya Ayvalık’tan da yoğun katılım oldu.

Fotoğraf: Güner Oskan

KAZDAĞI ANDI OKUNDU, MADEN SAHASI İÇİNE FİDAN DİKİMİ YAPILDI

Kirazlı’da önce izin verilenden daha fazla ağaç kesimi yapılması sonra da Kanadalı şirketin CEO’sunun “Türkler kazmakta ve taş taşımakta çok iyiler” açıklamalarıyla ülke gündeminden düşmeyen tartışmalı altın madenine karşı düzenlenen ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ şenlik havasında gerçekleşiyor. Ülkenin her kesiminden siyanürlü maden projesine tepkiler çığ gibi büyürken, Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi’nden yapılan açıklamada: “Tüm kentlilerimizi, kalbi burada bizlerle atan herkesi ve sesimizi dünyaya duyurmamıza aracılık eden tüm basın camiasını, dünya mirası Kaz Dağlarımızın geleceğine sahip çıkmaya mücadelemize ses olmaya davet ediyoruz” denildi.

Kirazlı Balaban mevkinde düzenlenen  ‘Su ve vicdan nöbetine’ İstanbul,  Ankara, Çanakkale, Balıkesir ve çevre ilçelerden birçok STK temsilcisi, milletvekilleri ile on binlerce kişi katıldı. Basın açıklamasından sonra ağaçların kesildiği şantiye alanına yürüyen vatandaşlar, çevreciler tarafından kaleme alınan Kaz Dağları Andını okudu. ‘Büyük Su ve Vicdan Nöbeti Buluşması’, maden sahası içine fidan dikimiyle sona erdi.