“AYVALIK’A NAKLEDİLEN MAHKÛMLAR DEPODA TUTULMUŞ”

Nilgün KAYA

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’deki Çifteler Kadın Açık Cezaevi’nden Ayvalık’a nakledilen tutuklu ve hükümlülerin depoda tutulduğunu ve tarlada çalıştırıldığını belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Eskişehir Çifteler Kadın Açık Cezaevi’nin kapatılmasından ardından Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki Kadın Açık Cezaevi’ne nakledilen ve çoğunluğunu Eskişehirlilerin oluşturduğu kadın tutuklu ve hükümlülerin durumunu Meclis gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,  Ayvalık Cezaevi’nde hak ihlallerinin yaşandığını belirterek, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘TUTUKLU VE MAHKÛMLARA TARLADA ÇAPA YAPTIRDILAR’

Gazete Duvar’da yayınlanan habere göre; Çakırözer, yaptığı yazılı açıklamada, “Çifteler cezaevinin koşulları iyi değil, kapatıyoruz denilerek 135 kadın ve 8 çocuk Ayvalık’a nakledildi. Öğrendik ki aralarında çok sayıda Eskişehirli hemşehrimizin de bulunduğu tutuklu ve hükümlüler insani olmayan koşullarda cezaevinde tutuluyor. Çocuklarıyla birlikte güneşin altında aç, susuz bekletiliyor. Tutuklu ve mahkûmlara tarlada çapa yaptırılıp, mermer taşıttırılıyor” dedi.

Tutuklu ve mahkûmların insani olmayan koşullar altında cezaevinde tutulduğunu söyleyen Çakırözer, “Kadınlar gittiği ilk gün bir depoda aç, susuz bekletilmiş. Tuvalete, banyoya girecek su bulamıyorlar. Tarlada çalıştırılıp, mermer taşıyorlar. Bu iddialar doğru mu? Bunları yerinde inceleyip gerekli önlemleri alacak mısınız?” diye sordu.

‘MAHKÛMLAR ÇİFTELER PARİS’MİŞ DİYORLAR!’

Açıklamasında, “Nakiller yapıldığından bu yana mahkûmlar beni arıyor. Çifteler’deki cezaevi eski diye kapatılmıştı ama Ayvalık’a gidenler ‘Meğer Çifteler burayla kıyaslandığında Paris’miş’ diyorlar. Düşünün bir mahkûm ayrıldığı cezaevi için böyle bir benzetme yapıyor. Demek ki şu anda nasıl zor koşullar altında orada tutuluyorlar siz düşünün” ifadelerine yer veren Çakırözer’in soruları şu şekilde: Çifteler Cezaevi’nin kapatılma gerekçesi nedir? Orada kalan kadın tutuklu ve hükümlüler neden ikametlerine yakın cezaevlerine gönderilmediler? Mahkûm ve tutuklular Ayvalık Cezaevi’ne nakledildikleri ilk gün depo benzeri bir yerde aç ve susuz bekletildikleri doğru mudur? Bu kadınlar tarlada çalıştırılıp mermer taşıttırılmakta mıdır? Gönderildikleri Çifteler Cezaevi’nde kapalı mekanlara gün içinde giriş izni bulunmasına rağmen, şu anda bulundukları Ayvalık Cezaevi’nde çocuklarıyla birlikte kadın tutuklu ve hükümlülerin gündüz kapalı mekanlara girilmesine izin verilmemesinin gerekçesi nedir? Ayvalık Cezaevinde tutuklu ve hükümlülere günde yarım saat su verildiği iddiaları doğru mudur? Bu su sıkıntısının giderilmesine yönelik cezaevi yönetiminin ve Adalet Bakanlığı’nın bir çalışması var mıdır? Bu olumsuz koşulların incelenmesi için cezaevine bir inceleme heyeti gönderecek misiniz?

Çifteler’den Ayvalık Cezaevi’ne gönderilen mahkumlar arasından nakil olmak isteyenlerin ikametlerine yakın illere gönderilmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mı?

AYVALIK BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ERKAL, “KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Altınova’da yaşayan Ayvalık Belediyesi Meclis üyesi Ahmet Erkal, “Cezaevi şehre çok yakın zaten karşı çıkmamızın bir nedeni de buydu. Bu olaylar varsa içeride olan olaylardır. Oraya o kadar mahkûm yüklememek lazım. Cezaevini faal duruma getirdiler ama siz 100 kişilik yere 200 kişi koyarsanız sorun olur.  Onları susuz bırakmak ya da yapmamaları gereken işlerde çalıştırılmaları yanlıştır. Eğer böyle bir şey varsa biz de bunu şiddetle protesto ediyoruz.  İşkence yapar gibi fiziki güçlerinin üzerinde işler yüklenmesi bir nevi 1. Dünya savaşındaki esir kamplarına yapılanlar gibidir. El becerilerini geliştirecek, cezaevinden çıktıktan sonra topluma adapte olabilecekleri işler yapmaları uygundur. Devlet hürriyetini kısıtladığı insanların insani ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür.  Biz de konunun takipçisi olacağız.” Dedi.