“SİKKELER TARİHİN EN ÖNEMLİ TANIKLARI”

Nilgün KAYA

Ayvalık Tarihi üzerine notlar,  Koleksiyoner Dr. Özkan Arıkantürk’ün ‘Antik Nümismatik ve Ayvalık Bölgesi Sikkeleri’  konulu söyleşisi ile başladı. 12 Temmuz Cuma günü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eğitim Evi’nde gerçekleştirilen söyleşide, sikkelerin, tarihin en önemli tanıkları olduğuna işaret eden Dr. Arıkantürk, Ayvalık’ta bir müzenin bulunmayışına üzüldüğünü belirterek, müze kurulduğu takdirde koleksiyonunun bir bölümünü verebileceğini söyledi.

Yerel Araştırmacılar Taylan Köken ve Kaan Köksal’ın da içinde bulunduğu kolektif bir çalışma ile hazırlanan ‘Ayvalık Tarihi üzerine notlar’ın ilk bölümünde, Grek Sikkeleri koleksiyonu ile dünya literatürüne giren Koleksiyoner Dr. Özkan Arıkantürk, ‘Antik Nümismatik ve Ayvalık Bölgesi Sikkeleri’   konusunda bilgi verdi.

“SİKKELER GÜNÜMÜZÜN DOLARI GİBİ HERYERDE GEÇERLİYDİ”

Ayvalık’ın da içinde bulunduğu Aeolis, Troas ve Mysia bölgelerinin 600’e yakın sayıda antik objesini toplayan, yine bu bölgelerin 70’e yakın antik şehrinin Grek sikkelerinden 3500’den fazlasını kapsayan bir koleksiyon oluşturan Dr. Arıkantürk,  “Para tarih boyunca vardı. Sikke, Milattan önce 7. yüzyılda Lidyalılar tarafından basıldı. Sikkeler ise günümüzün doları gibi her yerde geçerliydi. Sikke baskı atölyesinde çok ilkel şartlar ama o günün ileri teknolojisi. Çok zor bir işlem. Bazı sikkelerin çapı 5 milimetre. O kadar küçük kalıbı yeterli alet yokken nasıl yapıyorlardı, şaşırtıcı. Bu bir sanat. Antik sanatın en önemli sanatçıları bence sikke kalıbı yapanlardı.  Sikkelerin hepsinde sanat var” dedi.

“AYVALIK’IN NEDEN BİR MÜZESİ YOK?”

Dr. Arıkantürk, “Adramytteion kenti sikkelerinde Pegasus ve buğday başağı, Assos sikkelerinde mitolojik yaratık Grifon, Dardanos sikkelerinde horoz, Aigai kentinin simgelerinde keçi başı simgesi var. Ayvalık’ın sembolü ne? Sikkeler çözmeyi bildikten sonra kolay. O dönemin insanları sembolleri görünce sikkenin hangi yöreye ait olduğunu anlıyor. Yani sikkeler bizim için tarihin kanıtları.  Koleksiyonumu bütün bilimsel araştırmalara açtım. Koleksiyonumdaki sikkelerden bir doktora ve yüksek lisans tezi yapıldı. 7-8 bilimsel çalışmada uluslararası kongrelerde sunumlar yapıldı. Ayvalık’taki antik kentleri örneğin antik dönemin en önemli şehirlerinden biri olan Pordoselene ile ilgili ciddi bir araştırma yapılmadı, pek çok kooperatifler yapıldı.” Dedi. Ayvalık ve çevresinde çok sayıda antik kent olmasına rağmen bir müze olmamasını eleştiren Dr. Arıkantürk, Ayvalık’ta bir müze açılması durumunda koleksiyonundan bir bölümü o müzede seve seve sergileyeceğini belirtti.