ÇÖPLÜKTEN MAVİ BAYRAĞA

Nilgün KAYA

7’nci kez Mavi Bayrak alarak Ayvalık’a 11 Mavi Bayrak’tan birini kazandıran Engürü Tatil Sitesinin Palmiye Plajında bayrak töreni düzenlendi. Plajın eskiden bir çöplük olduğunu kaydeden Site Başkanı Gürsel Uslu, sitede planlı ve gönüllü çalışmalar ile çöplükten Mavi Bayrak çıkardıklarını ve bu sene de tüm kriterleri yerine getirdikleri için Mavi Bayrak almaya bir kez daha hak kazandıklarını söyledi.

Yapılan 1,5 milyon lira masrafın ardından 2013 yılında açılan ve Mavi Bayrak alan Engürü Tatil Sitesi Palmiye Plajı, bu yıl da Mavi Bayrak aldı. Ayvalık’ta bir ilki gerçekleştiren Engürü Tatil Sitesi’nde atıl durumda bulunan ve çöplerin atıldığı sahil kesiminde yapılan çalışma sonunda 7’nci kez Mavi Bayrak almanın gururu yaşandı.

Uluslararası geçerliliği bulunan Mavi Bayrak almaya hak kazanan Sitenin Palmiye Plajına Bayrak, 21 Haziran Cuma günü düzenlenen tören ile çekildi.

MİTRALYÖZ BURNU COPACABANA GİBİ OLDU

Özel ahşap tabelasından, çöp ayrıştırma kutularına Engelliler tuvaletinden plaj voleybolu sahasına, Gürsel Uslu’nun annesi tarafından yaptırılan amfi tiyatroda engelli locasından plaj girişindeki Atatürk büstüne kadar her ayrıntı düşünülen Palmiye Plajının Bolivya’nın ünlü sahili Copacabana’yı andırdığını belirten Gürsel Uslu, bir zamanlar çöplük olan plaja Mavi Bayrağı hak etmesi sürecinde destek verdikleri için site yönetimine ve yetkililere teşekkür etti.

“5 YILDIR MAVİ BAYRAK STANDARDINI KORUDUĞUMUZ PLAJLARIMIZ AYVALIK HALKINA AÇIK”

Site Başkanı Gürsel Uslu, “2012 yılında göreve geldiğimizde maalesef plajlarımız çok atıl durumdaydı. Yosunlar plajda yakılmaktaydı. Burayı Avrupa standartlarına getireceğimizi ve bu standartların imzası olan Mavi Bayrak ile taçlandıracağımızı söylemiştik. O zaman bunun pek mümkün olmayacağına inanılıyordu ama biz ilk yılın sonunda ilk Mavi Bayrağımızı alarak Ayvalık’ımıza hediye ettik. 2013 yılından beri de Mavi Bayrağı A + olarak taşımaktayız. Geçen yıl arka plajımızda ikinci Mavi Bayrağı da almaya hak kazandık.  Plajlarımızda engelli tuvaletinden duşlara kadar Mavi Bayrak için gerekli 33 kriteri yerine getirmekle kalmayıp A+ standardında 5 yıl boyunca korumayı başardık. Umarım diğer sitelerde bu çalışmaları örnek alarak bunları devam ettirebilir. Bazı üyelerimiz bu gelişmelerden sonra sitemizin Bolivya’nın meşhur Copacabana plajına benzediğini söylüyorlar. Plajlar sadece site sahiplerimiz için değil tüm Ayvalık halkına açık. Yaz aylarında binlerce kişinin ziyaret ettiği bir mekan oldu. Bizleri onurlandırıyor bu durum. Ayrıca plajımız dışında Amfi Tiyatromuz var. Belediye ile birlikte çalışarak yaz aylarında sanat haftaları düzeliyoruz ücretsiz olarak. Her yıl değişik tiyatro, müzik etkinlikleri oluyor. Ayvalık halkına açık. Turizm için ilçemizin marka değerini arttıran sadece Mavi Bayrak değil otelcilerle birlikte rehberlerle birlikte sempozyumlar, konferanslar düzenliyoruz. Ayvalık için elimizden gelen desteği veriyoruz” dedi.

Yaklaşık 300 kişinin yaşadığı sitenin plajından çevre sitelerde kalanlar da yani yaklaşık 4 bin kişi faydalanıyor. Mavi Bayraklı plajında bulunduğu,  Ayvalık’ta güneş batışının en iyi izlendiği noktalar arasında ön sıralarda yer alan Mitralyöz burnuna yeni bir restoran da kazandırıldı.