AYVALIK’IN TARİHİ 2 OKULU KAPATILIYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın en eski ve tarihi okullarından olan Cumhuriyet ve Gazi Okulları kapatılıyor.

1803 yılında Rum Okulu olarak yapılan, Mübadeleden sonra 1923 yılında ‘Erkek Mektebi İptidaisi’ adıyla üç sınıflı ve üç derslikli olarak eğitime başlayan, 1924-1925 eğitim- öğretim yılında Birinci Erkek Numune Mektebi olan, Numune Teşkilatı kaldırılınca da 1926-1927 eğitim-öğretim yılında Cumhuriyet İlkokulu adını alan okulun kapatılacağı öğrenildi. Hayrettin Paşa Mahallesi’nde tarihi cami ile yan yana bulunan ve 1893 yılından bu yana hizmet veren, Sarımsak taşından inşa edilmiş tarihi binası Çağan Irmak’ın ‘Babam ve Oğlum’ filmine plato olan Ayvalık Gazi Orta Okulu da kapatılacak bir diğer okul.

İlkokul kısmı geçen eğitim-öğretim yılında kapanan Cumhuriyet Orta Okulu’nun kapatılma gerekçesi olarak binasının çürük olduğu tespit edilerek yıkım kararı verilmesi ve öğrenci azlığı neden gösterilirken,  tarihi binası ile dikkat çeken Gazi Orta Okulu’nun da öğrenci azlığı nedeni ile kapatılacağı açıklandı.

Gazi Orta Okulu’nda 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 9 öğretmen, 89 öğrenci ile eğitim hizmeti verildiği, Cumhuriyet Orta Okulu’nda ise öğrenci sayısının son olarak 53 olduğu öğrenildi. Cumhuriyet Okulu binasının ne zaman yıkılacağı ve yerine yeni okulun yapılıp yapılmayacağı netlik kazanmazken, Ayvalık Ustalı Anadolu Lisesi binasında eğitime devam eden İmam Hatip Ortaokulu’nun Gazi Okulu binasına taşınacağı konuşuluyor.

İlçe Milli eğitim müdürü Güner Bahadır, Cumhuriyet Orta Okulu binası için çürük olması nedeniyle yıkım kararı olduğunu belirterek, ” Okulda 6-7 ve 8. Sınıflarında eğitim gören toplam 40 öğrenci var. Öğrenci sayısı da az. Gazi Orta Okulunda da öğrenci azlığı var.  Okullar bu nedenlerle kapatılacak. Öğrenciler adres durumlarına göre istedikleri okullarda eğitim görecek. Cumhuriyet Orta Okulu’nun tarihi binası değil öndeki binası yıkılacak. Devlet yatırım programına alınırsa yenisi yapılacak. Gazi Orta Okulu binası tarihi yapı, herhangi bir şekilde dokunulamaz. Gazi de yine eğitim kurumu olarak devam eder ama bunu gerekli makamlarla görüşülerek karar verilecek bir konu” dedi.