AYVALIK’IN 2 ADASI ‘KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN’ İLAN EDİLDİ

Fotoğraf:Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Mayıs ayı içerisinde Küçükköy Mahallesi’ne bağlı, Tarihi Sarımsak taşı ocakları, tuz gölü, plajı ve doğal dokusuyla ilçenin en güzel noktalarından olan Badavut’un kısmi olarak ‘Kesin Korunacak hassas alan’ ilan edilmesinin ardından Ayvalık’ın iki adası daha kesin korunacak hassas alan ilan edildi.

Fotoğraf:Kadri KAYA

Balıkesir İli, Ayvalık İlçesi, Büyük Maden ve Küçük Maden Adaları 1. Derece Doğal Sit Alanı kapsamına giren alanların kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi hakkında karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Adalar, Ayvalık’ın kuzeybatısında, Pateriça burnunun batısında bulunuyor.

Fotoğraf:Kadri KAYA

ADA ARKEOLOJİK ANLAMDA ZENGİN
Kuzey Ege Arkeoloji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi tarafından 2 yıl önce Maden adası’nın da bulunduğu bazı adalarda arkeolojik araştırma başlatmış, Maden Ada üzerinde aynı döneme tarihlenen ve devşirilerek Cenevizlerin bölgede etkin olduğu 13-14 yy.’larda kullanım gören ve tüm Ayvalık Adaları’na hakim Kule yapısı ile ilgili de araştırma yapılmıştı.

fotoğraf:Kadri KAYA