“MERA VERİLERİ NEDEN ÇELİŞKİLİ?”

Nilgün KAYA

CHP’li Ahmet Akın Balıkesir’deki mera satışlarına dikkat çekti. Konuyla ilgili soru önergesi veren Akın, “Mera verileri neden çelişkili? Halktan gizlenen bilgiler mi var?’ diye sordu.

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Balıkesir’in satışa çıkarılmak üzere olan mera arazilerinin peşini bırakmıyor. Ahmet Akın, Tarım Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görev alanındaki Balıkesir’in mera ve çayırlarının satışlarından vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, her iki Bakana da sorular yöneltti.

“İKİ BAKANLIĞIN VERİLERİ ARASINDA ÇELİŞKİLER VAR”

Ahmet Akın, “Her iki Bakanlığın verileri arasında çelişkiler var. Halkın malını halkın gözünden kaçırarak kimlere peşkeş çekmeye çalışıyorlar, bunun ortaya çıkarılması lazım. Balıkesirlinin malını mülkünü korumak için için bu koltuklarda oturuyoruz. Derdimiz üzüm yemek bağcıyı dövmek değil” dedi.

CHP’li Ahmet Akın, Milli Emlak’ın satış ilanı verdiği arazileri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, Balıkesir’in azalan mera ve çayır arazilerini de Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Bakanların yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergelerinde her iki bakanlığın çayır ve mera arazileri ile ilgili verilerindeki çelişkilere dikkat çeken Ahmet Akın, Bakan Kurum’a “Balıkesir’de tarım, çayır ile mera arazilerindeki azalış gösterirken Bakanlığınız bu verileri kamuoyundan gizlemekte midir? Bu veriler neden gizleniyor? Tarım İl Müdürlüğü’nün 2018 verileri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hazırladığı raporların verileri arasındaki çelişki nasıl izah edilebilir?” diye sordu.

Tarım Bakanı Pakdemirli’ye de Balıkesir’de Milli Emlak’ın satış ilanı verdiği arazilerin durumu ile ilgili “görüş” verip vermediğini soran Ahmet Akın, “Balıkesir Milli Emlak Müdürlüğü’nün açık teklif usulü ile satışı için ilanını verdiği “ham toprak”, “hali arazi”, “çalılık” vb vasıflardaki araziler için Bakanlığınızdan görüş alınmış mıdır? Bu arazilerin mera olup olmadığı ile ilgili görüş verdiyseniz gerekçeleri nedir? Hayvancılığın başkenti Balıkesir’de mera, yaylak, otlaklar neden azalmaktadır? Azalmaması için neden önlem alınmamaktadır?” soruların yöneltti. Ahmet Akın’ın her iki Bakan’a yönelttiği soru önergeleri şöyle:

“Ülkemizde 1950’li yıllardan itibaren tarıma açılmış olan çayır ve meralar 40 milyon hektardan 12 milyon hektara düşmüştür. Bu azalmanın yanı sıra mera arazileri ağır tahribata uğrayarak fakirleşmiş, verimliliğini kaybetmiş ve büyük ölçüde erozyona maruz kalmış ve özellikle kentleşmenin getirdiği yoğun baskı altında giderek azalmıştır. Balıkesir tarım ve hayvancılığın başkentidir. Ülke genelinde görülen çayır ve meralar ile ilgili yaşanan sorunları mikro düzeyde de olsa yaşamaktadır. Verimli tarım arazilerinin yaygın olarak bulunduğu Balıkesir’de tarım ve mera arazilerimiz her geçen gün azalmaktadır. Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü’nün 2018 yılı verilerine göre tarım alanı % 27,1; çayır – mera alanı % 5,66; orman alanı % 44,85; tarım dışı arazi de % 22,28’dir. Oysa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2018 verileri Balıkesir’in arazisinin %32’si kültür arazisi, % 8’i çayır ile mera ve %15’i kullanılmayan arazidir.

1- Balıkesir’de tarım, çayır ile mera arazileri hakkındaki veriler neden çelişkilidir?

2- Balıkesir Milli Emlak Müdürlüğü’nün açık teklif usulü ile satışı için ilanını verdiği “ham toprak”, “hali arazi”, “çalılık” vb vasıflardaki araziler için Bakanlığınızdan görüş alınmış mıdır? Bu arazilerin mera olup olmadığı ile ilgili görüş verdiyseniz gerekçeleri nedir?

3- Hayvancılığın başkenti Balıkesir’de mera, yaylak, otlaklar neden azalmaktadır? Azalmaması için neden önlem alınmamaktadır?

4- Balıkesir’in çayır, mera, yaylak ve kışlakların korunması hususunda diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ortak çalışmalar başarılı bir şekilde yürütülemediğine göre Bakanlığınız hangi önlemleri alacaktır?”

Akın’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği sorular ise şöyle;

“Yüzölçümü 14.299 km² olan Balıkesir tarım ve hayvancılığın başkentidir. Verimli tarım arazilerinin yaygın olarak bulunduğu Balıkesir’de tarım ve mera arazilerimiz her geçen gün ve hatta Bakanlığınız eliyle azalmaktadır. Bakanlığınızın, Balıkesir İli 2014 Yılı Çevre Durum Raporu’na göre “İlin arazisinin % 32’si kültür arazisi, % 8’i çayır ile mera ve % 15’i kullanılmayan arazidir.” Yine Balıkesir İli 2018 Yılı Çevre Durum Raporu’na göre “İlin arazisinin % 32’si kültür arazisi, % 8’i çayır ile mera ve % 15’i kullanılmayan arazidir.” Yani, Bakanlığınızın raporlarına göre Balıkesir’de son 4 yılda söz edilen arazilerde hiç azalma olmamıştır. Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü’nün 2018 yılı verilerine göre ise tarım alanı % 27,1; çayır – mera alanı % 5,66; orman alanı % 44,85; tarım dışı arazi de % 22,28’dir.

1- Balıkesir’de tarım, çayır ile mera arazilerindeki azalış gösterirken Bakanlığınız bu verileri kamuoyundan gizlemekte midir? Bu veriler neden gizleniyor?

2- Tarım İl Müdürlüğü’nün 2018 verileri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hazırladığı raporların verileri arasındaki çelişki nasıl izah edilebilir?

3- Balıkesir Milli Emlak Müdürlüğü’nün açık teklif usulü ile satışı için ilanını verdiği “ham toprak”, “hali arazi”, “çalılık” vb vasıflardaki araziler için Mera Komisyonu’ndan görüş alınmış mıdır?

4- Balıkesir’de bu güne kadar kaç hektar mera arazisi satışı Milli Emlak aracılığı ile yapılmıştır?

5- Mera vasıflı olduğu halde mera vasıflı değilmiş gibi gösterilip satılan arazilerin mera olarak yeniden Balıkesir’e kazandırılması için Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne bir talimat verecek misiniz? Satışları ne zaman durduracaksınız?”