DONDURMA USTASI, AYVALIK’I YENİ LEZZETLERLE TANIŞTIRIYOR

Nilgün KAYA

7 yaşında öğrendiği dondurma yapımında ustalaşan ve Ayvalık’ta ‘Kumsal dondurma’ imalathanesini kurarak ilçenin birçok mekânı için dondurma hazırlayan Nihat Uzunay, Ayvalık’ta yaşayanları her sene yeni bir lezzetle tanıştırıyor. Dondurma ustası Uzunay, dondurmada lezzet ve yeni tatlardan önce sağlık koşullarına uygun ve doğal olmasına önem verdiğini belirtiyor.

Ayvalık’ta Sarımsaklı plajında dondurma satarken, imalathane açıp çok sayıda mekâna dondurma hazırlamaya uzanan zahmetli çalışma hayatını, başarı öyküsüne dönüştürmüş Nihat Uzunay. Uzun yıllardan bu yana Ayvalıklıları en güzel lezzetlerle buluşturan dondurma ustası Nihat Uzunay, çiftçi çocuğu olması nedeniyle süt ve süt ürünlerini çok iyi tanıdığını söylüyor.

Sakızlı ve karadutlu dondurma ile başlayıp incirlisinden bademlisine türlü çeşidi ile Ayvalık’ta yaz günlerinin vazgeçilmez lezzeti olan dondurma, Nihat Uzunay’ın çabasıyla yeni çeşitlere kavuşuyor. Dondurmaseverleri kendine bağlayan tahinli, hurmalı ve yanıksı dondurmaları ile beğeni toplayan dondurma ustası, dondurmada yeni lezzet arayışlarını sürdürüyor.

“MESLEĞİMİ ÇOK SEVİYORUM. DONDURMA İLE GEÇEN BİR HAYAT OLDU BENİMKİ”

Mesleğini severek yaptığını belirten Nihat Uzunay, “ 1995 senesinde memleketimden İstanbul’un Sarıyer ilçesine geldim çalışmak için ne iş yapacağım söylenmişti bana ama geldiğimde mağdur bırakıldım ve o iş gerçekleşmedi.  Memleketime dönmek içinde yeterli param yoktu. Bu yüzden kendime başka bir iş bulmam gerekiyordu. İş aramaya başladım, bir parkta ‘dondurmacılık için çırak aranıyor’ ilanını gördüm. Bu ilana başvurdum ve reddedildi. Memleketten geldiğim için beni hor görmüşlerdi ilk başvurduğumda işe almadılar. İkinci kez başvurdum, yine almadılar son olarak akşam şansımı denemek için üçüncü kez başvurdum ve memleketime geri dönmek için paraya ihtiyaç olduğumu bu yüzden beni işe almalarını söyledim. Bu sefer işe alındım. Beni çok orada ilk önce teneke yıkıyordum, sonra kaşıkçılığa başladım ve ustamın dondurma yaparken sütün içine ne atıp atmadığını merak ettim. Dondurmanın yapılışını öğrendim.  Beni deneme sürecine aldılar. Okuma yazmam da sıkıntılıydı ama kendimi geliştirdim. Azimliyim başardım. Orada 25 kişi çalışıyordum. Hepsini geride bıraktım.  Günde 20 saate yakın çalıştığım zamanlar oluyordu.  Mesleğimi çok sevdim. Dondurma ile ilgili güzel anılarım var.  Zengin bir iş adamı bile olsam özel atölyem olur yine dondurma işini yaparım. Dondurma ile geçen bir hayat oldu benimki. Zamanla memleketime gitmek yerine işime devam ettim. Bir süre orada çalıştıktan sonra alt yapımı epey geliştirdim ve kendi işimi yapmaya karar verdim. Çiftçi çocuğu olarak süt ve süt ürünleri konusunda ailemden aldığım eğitim büyük kaynak oldu bana.  Ayvalık’a geldim burada kendi işimi kendim yaptım kendime ve işime gösterdiğim emek özen, öz güven sayesinde yapmış olduğum işte başarılı oldum. Şimdi ise Ayvalık’ta tanınan dondurmacılar arasındayım işimin tek patronuyum. Ve bundan çok gurur duyuyorum” dedi.

“AROMA KULLANMIYORUM. DALINDAN KOPUYOR, KÖYLÜ GETİRİYOR YAPIYORUM”

İş yerinde hijyene dikkat eden ve dondurmalarında hiçbir zaman katkı maddesi tercih etmediğini vurgulayan Uzunay, “İmalathanemde denetime gelen sağlıkçıların ‘Ne tür aromalar kullanıyorsun?’  sorusuna,  Ben köylü çocuğuyum. Karadutlu dondurma mı yapıyorum. Dalından kopuyor, köylü getiriyor yapıyorum. Sağlıkçıların gözünün önünde defalarca yaptım. Aroması, katkı maddesi yok. Onlarda beğendiler, bu yıl bir başarı belgesi bekliyorum onlardan” dedi.

Son olarak Terefiç Şenliğine dondurmaları ile lezzet katan Nihat Uzunay, 3 yıldır faaliyet gösterdiği imalathanesi ile 15 kişiye de iş imkanı sağlıyor. Kumsal dondurma, Ayvalık’ta dondurmanın özel bir adresi olmaya devam ediyor.