“15 GÜN ÖNCE PLAKET VEREN YÖNETİM BUGÜN KAYYUM ATIYOR”

Nilgün KAYA

Geçen hafta il yönetim kurulu kararı ile düşürülerek yerine kayyum atanan CHP Ayvalık İlçe Yönetimi yaptığı açıklamada, kararı ‘uygunsuz’ olarak niteleyerek il yönetiminin ilçe yönetimini hiçe saymasını eleştirdi. Açıklama sonrası ilçe örgütü, 5 Mayıs’ta ‘seçim çalışmalarındaki başarılarından’ ötürü ilçe örgütüne teşekkür plaketi veren il yönetiminin 15 gün sonra ilçe yönetimine kayyum atamasını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirterek tepki gösterdi.

CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, ilçe örgütü adına 20 Mayıs günü ilçe başkanlığı binasında yaptığı açıklamada, “Geçen Hafta İl Yönetim Kurulu uygunsuz bir karar alarak ilçe Yönetimimizi düşürüp yerine kayyum yönetim atamıştır. Bu yüzen yakın zamanda yaşadığımız mahalli idareler seçimleri öncesinde ve sonrasında ilçe başkanlığımızda yaşanan bazı gelişmeleri sizlerle paylaşmak gereği hâsıl olmuştur.  Bilindiği gibi Sayın Rahmi Gençer Genel Merkezimiz tarafından Belediye Başkanı Adayımız olarak atandı. Adaylık sürecinin başlamasından önce Başkan Adayımız İlçe Yönetimi olarak bizlere, örgütümüzün 2018 Genel Seçimlerinde iyi bir çalışma performansı sergileyemediğini, bu nedenle Yerel seçimlerde aday olursa seçim çalışmalarını kendisinin yürüteceğini birçok toplantıda ifade etmişti. Adaylık sürecinin başlamasının ardından seçim çalışma programını kendisi hazırlayacağını tekrar bizlere ifade etti. Bizler de İlçe örgütü olarak kendisine seçim çalışmalarımız boyunca eşlik ettik, talep ettiği konularda birlikte çalıştık. Ancak hepinizin de bildiği gibi, halkın takdiri ile belediye başkanlığını kaybettik, fakat mecliste farklı bir şekilde kazandık. Bu halkımızın bize verdiği en güzel demokrasi dersi oldu. Bu ders hepimiz için son dönemin muhasebesi olmalıdır. Mecliste aldığımız oy ile başkanlıkta aldığımız oyu yan yana koyup, nedenlerini düşünmek gereklidir. Halkımızın bu tercihini yanlış değerlendiren başkan adayımız yandaşı olan bazı yönetim kurulu üyeleri ile yönetimimizdeki arkadaşlarımızdan baskı ve telkinler ile imza toplamış, yönetimi düşürmek istemişlerdir. Ancak yine yönetim kurulumdaki sağduyulu arkadaşlarım telkinlerle attıkları bu imzaların yanlışlığını görmüşler ve kendi istekleri ile imzalarını geri çekmişlerdir. Bu süreçte yapılanların hiç birinde tüzüğümüze aykırı bir işlem yapılmamıştır. Bu yönden buradan yönetim kurulu arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

“SEÇİMİ GÖRÜŞMEYE YÖNELİK TOPLANTI KİŞİSEL HESAPLAŞMAYA DÖNÜŞTÜ”

Seçimden sonra yapılan danışma toplantısında yaşananlara da değinen Şalmanlı, “Tüzüğümüz gereği sadece belirli kişilerin katılımı ile yapılması gereken Danışma Toplantısını biz ilçe yönetimi olarak, tüm üyelerimize açık olarak yaptık. Amacımız, herkesin seçime ilişkin görüşlerini alabilmekti. Seçim kaybeden birçok İlçe Başkanlığının yapamayacağı bir toplantıyı, hem de seçimin hemen ardından yaptık. Biz eleştirilmekten korkmadık, hatta eleştirilerin bize yol göstereceğine inandık.  Ancak toplantımız bizim düşündüğümüz gibi seçimi görüşmeye yönelik olmadı. Bizler İlçe Yönetimi olarak seçim sonuçlarına yönelik değerlendirmemizi bile sizlerle paylaşamadık. Toplantı amacından saptı ve Sayın Rahmi Gençer’ in kişisel hesaplaşmasına dönüştü. Her zaman olduğu gibi kendisi yine örgütü hiçe saydı ve konuşmasını yapıp örgüt emekçilerinin sesini dinlemeden gitti. Toplantıya katılan İl Başkanımız Sayın Serkan Sarı’da maalesef bu olaya sadece seyirci kaldı. Genel Başkanımızın ilçede temsilcisi olan İlçe Başkanına hakaret edilmesine ses çıkarmadı. Sonrasında İlçe Yönetiminin dışında, kendisini partinin olmazsa olmazı gören, örgüt kavramını hiçe sayan bazı kişilerin girişimleri ile İl Başkanlığı bizce adil olmayan bir gerekçeyle Yönetim kurulumuzu görevden aldı. Evet, adil olmayan diyorum. İlçemize verilen ve gereği tüzüğe uygun olarak yapılan toplu istifa dilekçesi ile ilgili ilçe yönetiminin aldığı kararları İl Yönetimi hiçe saymış; bir örneği il başkanlığına bilgi amaçlı verilmiş olan dilekçeyi işleme koyarak yönetimimizi düşürmüştür. Ayvalık CHP Yönetim Kurulu üyesi istifasını Ayvalık Yönetim kuruluna verir. İl başkanlığına değil. İl Başkanlığı Ayvalık İlçe Yönetim Kurulunun istifasını alıp o kişiyi yönetimden düşüremez. Bu yapılan Rahmi Gençer ve İl Başkanlığının kendilerini aklama girişimidir. Biz Ayvalık Cumhuriyet Halk Partisi İlçe yöneticileri, Atatürk’ün kurucusu olduğu partimizde bugüne kadar yaptığımız bu onurlu görevi bugünden sonra il başkanlığı tarafından kayyum olarak atanan arkadaşlarımıza bırakıyoruz.  Bilinmesini isteriz ki; bizler yaşamımızın her anında Atatürk Devrimlerinin savunucusu olmaya devam edeceğiz. Bizler, her platformda partimizi ve partimizin ideolojisini savunmaya devam edeceğiz. Bizler mücadele etmekten yılmayacağız. Her zaman doğrunun yanında olarak partimiz içinde, aydınlık yarınlar için mücadele edeceğiz. Bilinmelidir ki Cumhuriyet Halk Partisi kimsenin çıkar ve menfaatleri ile hareket etmez. Cumhuriyet Halk Partili olmak bir onurdur, bir şereftir. Bizler örgüt için, örgütlü mücadeleden vazgeçmeyeceğiz, yılmayacağız. Biliyoruz ve inanıyoruz ki, Her şey çok güzel olacak” dedi.