AYVALIK’TA GENÇLİK, BAYRAMI İKİ AYRI TÖRENLE KUTLANDI

Nilgün KAYA

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Ayvalık’ta iki ayrı törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende vatandaşlar Ata’nın anıtını çiçek bahçesine dönüştürürken Hüsnü Uğural Stadyumundaki törende milli mücadelenin 100. Yılı gururla kutlandı.

Ayvalık’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için ilk tören Cumhuriyet Meydanı’nda saat 09.30’da başladı. İlçe Gençlik Hizmetler ve Spor Müdürlüğü adına çelenk sunumunu Müdür vekili Emre Baydoğan yaptı.

Vatandaşlar, atanın anıtını çiçek bahçesine dönüştürürken Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Törenin ikinci bölümü saat 10.30’da Hüsnü Uğural Stadyumunda düzenlendi. Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, İlçe Garnizon Komutanı Albay Fevzi Koyuncu, Belediye Başkanı Mesut Ergin,  Ayvalık Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Emre Baydoğan,  kurum ve okul müdürleri, siyasi parti, meslek odası ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşların katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Ayvalık Atatürk Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programda, Rahim Usta Anadolu Lisesi öğrencisi Batuhan Arabacı şiir okudu. Ayvalık Anadolu Lisesi öğrencisi Emirhan Kocaoğlu ‘Ata’nın Gençliğe hitabı’, AYAL öğrencisi Erdinç Mert Teksin Gençliğin Ata’ya cevabını, Pakmaya Kenan Kaptan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Oğuzhan Bıdık şiir okudu.

foto:Yüksel Kalkan

 

“BAĞIMSIZLIĞIMIZIN NASIL ELDE EDİLDİĞİNİ, HANGİ ZORLUKLARLA KAZANILDIĞINI HERKESİN BİLMESİ GEREKİR”

Ayvalık Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Emre Baydoğan yaptığı konuşmada, “Büyük Önder Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı milli mücadelemizin 100. Yıldönümünü coşkuyla kutluyoruz. Bu büyük mücadele Türk tarihinde önemli dönüm noktalarından biridir. Tarihi boyunca bağımsız yaşamış olan Türk Milletini yine dünya üzerindeki varlığını hür, bağımsız olarak sürdürmesi için) buna inanan ve  ‘Türk milletini yine milletin kendi azim ve kararı kurtaracaktır’ diyen büyük önderimiz, yediden yetmişe, kuzeylisi güneylisi, doğulusu batılısı, topyekün bir araya gelerek milli mücadeleyi başlatmış ve tüm yoksulluğa, yokluğa rağmen bu mücadelede Türk Milleti büyük bir başarı elde etmiştir. Bağımsızlığımızın nasıl elde edildiğini, hangi zorluklarla kazanıldığını herkesin bilmesi gerekir. Bu açıdan milli mücadele sonrası 29 Ekim 1923 ‘te ilan edilen Cumhuriyetimizle dünya milletleri arasında şerefli yerini almıştır. Atatürk, en büyük eseri m dediği Cumhuriyet’i demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini Türk gençliğine emanet etmiştir. Türk gençliği bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da Atasının emanetine, Cumhuriyet’e sahip çıkacak, O’nun gösterdiği hedef olan çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarılması için üstüne düşen görevi yerine getirecektir. Buna yürekten inanıyoruz. Birlik, beraberlik içinde birbirine sevgi ile yaklaşan, iyi eğitim almış, çağın gerektirdiği bilgi ile donatılmış Türk Genci ülkemizi en iyi şekilde geleceğe taşıyacaktır. Milli mücadeledeki inanç, birlik ve beraberliğin her zaman örnek alınarak, aynı kararlılıkla sürdürülmesi ülkemizin başarıya ulaşmasında en büyük etken olacaktır. Bunun bozulmasına da başta Türk Gençliği olmak üzere Türk Milleti fırsat vermeyecektir. Bayrağımı~ bugün hür ve bağımsız olarak vatan toprakları üzerinde dalgalanıyorsa, bunu borçlu olduğumuz başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.” dedi.

Ayvalık Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Nazlıcan Uzun gençlik adına konuşma yaptı. Kompozisyon, şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Şeref çağrısının ardından ATAL Öğretmeni Namık Arslan yönetiminde gençlik marşı seslendirildi. AYAL öğrencileri tarafından hazırlanan gösteri ile tören son buldu.