“TABİAT PARKI DIŞINDA AYRI BİR STATÜDE OLMASI ENDİŞE VERİCİ”

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın gizli cenneti Badavut Mevkiinin ‘bir bölümünün’ ‘Kesin korunacak hassas alan’ olmasını değerlendiren Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği yönetim kurulu üyesi Halil Coşkun, kararın sevindirici olduğunu ancak alanın, Tabiat Parkı alanı dışına çıkartılarak ayrı bir statü almasından dolayı endişe içerisinde olduklarını belirtti.

Badavut Mevkiinde,  eski Sarımsak Taşı Ocaklarının bulunduğu kayalık alan, arkasındaki sulak alan ve oteller bölgesi bitiminden buraya kadar olan bölüm, Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazetede, 3 Mayıs tarihinde  yayınlanan karar ile ‘Kesin korunacak hassas alan’ olarak ilan edildi.

Kararı değerlendiren AÇD yönetim kurulu üyesi Halil Coşkun, sevindirici olan kararın yeterli olmadığını belirterek, “Ayvalık Adaları Tabiat Parkının içerisinde olan Küçükköy alanı içerisinde, Sarımsaklı bölgesindeki Badavut 60 numaralı parsel ‘Kesin korunacak hassas alan’ içerisine alınarak Cumhurbaşkanı’nın onayından çıktı. Ayvalık Çevre Derneği olarak bu alanı Tabiat Parkı alanı dışına çıkartılarak ayrı bir statü olmasından dolayı endişe içerisindeyiz. Sadece bu alanın alınması bunun yanındaki komşu olan 61 Nolu parselin neden bu alanın içerisinde dâhil edilmediği ve Tabiat Parkının içerisindeki bu alanın başka bir statü ile değerlendirerek yapılamaya veya turizme açılması olasılığı olabilir mi düşüncesi içindeyiz. Kesin korunacak hassas alan olması bizi sevindirmiştir çünkü şartlar ayrı fakat kesin korunan hassas alanlar içerisindeki maddelerde yapılaşmayla ilgili madde kurul kararına bağlanmıştır. Madde burada yapılaşmaya açık, ranta açık bir nokta teşkil etmektedir. Fakat daha önceki sürdürülebilir koruma alanının 1’nci derece yani kesin korunan hassas alan olarak ilan edilmesi bizim için sevindirici olmuştur. Yine de bu bölgenin Ayvalık kültürüne, tarihine ve dokusuna engel olmayacak şekilde Tabiat Parkı içerisinde kalmasını ve revize planlarına uygun olarak bu bölgenin korunmasını istiyoruz” dedi.