BADAVUT’UN ‘BİR BÖLÜMÜ’ KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN İLAN EDİLDİ

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Küçükköy Mahallesi’ndeki gizli cennet Badavut mevkinde, Eski Sarımsak Taşı Ocaklarının bulunduğu kayalık alan, arkasındaki sulak alan ile oteller bölgesi bitiminden buraya kadar ki bölüm Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı karar ile ‘Kesin korunacak hassas alan’ ilan edildi.  Kesin korunacak hassas alanın hemen yanında koruma statüsü geçen yıl ‘Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak düşürülen Badavut plajı ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kampı yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bugün Resmi Gazetede yayınlanan kararda, ‘Balıkesir ili Ayvalık ilçesi, Badavut Mevkii 1. ve 3. Derece Doğal sit alanı kapsamına giren alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescili’ yürürlüğe girdi.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, kesin korunacak hassas alan statüsünün, imar durumu nedeniyle oteller bölgesinde geçerli olmadığı, söz konusu kararın MİT kampının da içinde bulunduğu alanı da koruma statüsünün önceki yıl düşürülmesi nedeniyle kapsamadığı öğrenildi.

İLK STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ BADAVUT PLAJINDA OLMUŞTU

Balıkesir’deki 73 doğal sit alanının yeniden değerlendirilmesine yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında başlatılan ‘Balıkesir ili doğal sit alanlarının ekolojik temelli bilimsel araştırma projesi’ ile kentteki 73 doğal sit alanından 45’inin bulunduğu Ayvalık’ın, gizli cennetlerinden Badavut Plajı’nın sit derecesi değiştirilmişti.

Bir köşesi ormana bakan, diğer köşesinde bir zamanlar ünlü Sarımsak Taşının çıkartıldığı ocaklar bulunan kayalıkları ile ilginç bir dokuya sahip, 1’inci derece sit alanı olan Ayvalık Badavut Plajı’nın koruma statüsü,  2018 yılında ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak düşürülmüştü. Bu değişiklikle plajda, turizm ve konut inşasına izin verilirken,  Badavut Plajı ile ilgili maddenin karar bağlanması ilçede tepkilere neden olmuştu.

ILÇEDE SEVİNÇLE KARŞILANDI

Badavut’ta bir zamanlar Sarımsaklı Taşı çıkartılan taş ocakları, flamingodan ördeğe farklı kuş türlerinin konakladığı sulak alan Tuzla ile halk plajı olarak kullanılan bölümün ‘Kesin korunacak hassas alan’ ilan edilmesi ilçede sevinçle karşılandı.

BADAVUT PLAJI MAHKEMELİK

Badavut koyunun, askeri çıkarma alanı olan 280 dönümlük sahil alanını işgal eden 25 kişi ve işletmeler hakkında açılmış bir dava da bulunuyor. Askeri çıkarma alanı sayılan alanda bulunan kişi ve kurumlara uyarıda bulunulmasının ardından, uyarılara rağmen sahilde işgale devam eden, aralarında otel, konut ve işletmelerin bulunduğu 6 yer hakkında dava açılmıştı. Milli Savunma Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda, Şubat 2015’te açılan tahliye davasının devam ettiği biliniyor.

AYVALIK’IN GİZLİ CENNETLERİNDEN BİRİ BADAVUT

Sarımsaklı Plajlarına 3 kilometre mesafede bulunan Badavut, denizle buluşmanın yanı sıra uzun yürüyüşler yapmak, güneşin doğuşu ve batışını, mehtabı, yıldızları plajda, dinginlik içinde izlemek ayrı bir zevk diyenler için Ayvalık’ta mutlaka gidilmesi gereken bir yer. Şahinkaya olarak bilinen İlginç kayalıkları keşfedebileceğiniz Badavut, granit, altın renkli, incecik kumları güneşlenmek için, serin denizi ise su sporları ile vakit geçirmek isteyenler için ideal. Sonbahar ve kış aylarında çoğunlukla kuş gözlemcilerin gittiği Badavut, rüzgârın dalgalarla birlikte şekillendirdiği ilginç kaya yapısının yanı sıra kalabalıktan uzak denize girme imkânı tanıdığı için de tercih edilen noktalardan biri.