TİYATRO SINIRLARI AŞAR

Nilgün KAYA

‘Tiyatro sınırları aşar’ sloganı ile bu yıl 10’ncusu düzenlenen Ayvalık Uluslararası Tiyatro Festivali başladı.

Ayvalık Kültür Sanat Derneği (AYKÜSAD), Ayvalık Sanat Derneği’nin (ASD) ve Ayvalık Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Festivalin ilk günü; Balıkesir Sanat Merkezi’nin ‘Keloğlan mutluluk ormanında’ adlı oyunu, Kamil Masaracı’nın karikatür sergisi, Tuva Sanat’tan Meddah Cemal Ustaoğlu’nun gösterisi, Ömer Şahinbaş’ın ‘Tiyatronun gelişimi’ konulu söyleşisi ve Bursa Devlet Tiyatrosu’nun ‘Yalan Makinesi’ adlı oyunu ile başladı.

Tiyatrocuların deneyimlerini paylaştığı, tiyatro sanatıyla ilgili önemli söyleşilerin gerçekleştirildiği, usta isimlerden atölyelerle gelişim sağlandığı, oyunlarla yaşamdan kesitlerin sunulduğu Ayvalık Uluslararası Tiyatro Festivali’nin açılış etkinliği, 26 Nisan Cuma günü gerçekleştirildi. Ayvalık At Arabacıları Meydanı’nda saat 17.30’da başlayan kortej yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı’nda tamamlandı.

“AYVALIK’IN SANATLA İÇ İÇE OLMASI EN BÜYÜK HEDEFLERİMİZDEN BİRİ”

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Ayvalık’ın sanatla gündeme gelmesi; halkımıza kültür sanat etkinlikleri sunmak ve gençlerimizin sanatla iç içe olması en büyük hedeflerimizden biridir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi ; “Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız. ”Sanatla yetişen gençlerin olduğu bir toplumda, çocuk tecavüzlerinin, her türlü şiddetin, saldırının, normal sayılmayacağını biliyoruz. Bu sebeple de tüm sanat dallarıyla ilgili etkinlikleri, destekleyip büyütmek görevimizdir. Bu güzel festivali düzenleyerek 10.yılına getirebilmiş olan Ayvalık Sanat Derneği, Ayvalık Kültür Sanat Derneği ve emeği geçen herkese teşekkür ederim, birlikte nice festivaller yapmayı umut ederim. ” dedi.

“BU FESTİVALİN ÖZÜNDE HERKESİN EMEĞİ VE KATKISI VAR”

Festival Yürütme Kurulu adına konuşan Sadi Mastar, festivale destek verenlere teşekkür ederek “Bu festivalin tohumları bir grup tiyatro gönüllüsü tarafından daha Ayvalık’ta sahne yokken atılmıştı. Festival büyüyerek, adım adım gelişerek bugünlere kadar ulaştı. 10’ncusunda yeni bir sıçrama içerisindeyiz. Geçen sene de uluslararası konuklarımız vardı. Bu sene de aramızdalar. Festivalimizi 10’ncu yılında rüştünü ispat etti ve uluslararası olarak yoluna devam edecek. Bunun için çok mutlu ve gururluyuz. Bu festivalin özünde herkesin emeği ve katkısı var. Bir farklı yönü de bu ” dedi.

Mamma mia’nın eğitmeni İlkay Örnek’ le Zumba gösterisi, Sokak Sanatları Atölyesi canlı heykel performansı ‘Çelik Çomak’, ASD ve AYKÜSAD dans grubu ile Özel Ayşecik Anaokulu folklor ekibi gösterisi ile meydandaki etkinlikler sona erdi.

Kurum tiyatroları, özel tiyatrolar, çocuk tiyatroları, drama atölyeleri, oyun yazarları ve yönetmenleri 10. kez bir araya getiren festivalin açılış kokteyli ise Sanat Fabrikası’nda saat 19.00’da düzenlendi. Bu yıl 4’ncüsü verilen ‘Ömür boyu başarı’ ödülü Usta sanatçılar Müjdat Gezen ve Ali Poyrazoğlu’nun oldu. Sanatçılar festivale katılamazken Ali Poyrazoğlu adına ödülü TV Yapımcısı Armağan Çağlayan aldı.

28 Nisan Pazar gününe kadar devam edecek festivalde, Cengiz özek, Şaban Ol, Telat Yurtsever, Rasim aşın, Erkal umut, Serkan Fırtına, Cemal Ustaoğlu, Ömer Şahinbaş, Ahmet Önel, Kımız Bozkır, Onur Kaya ve Erdal Çoban atölye çalışmaları ve söyleşilerle yer alıyor.