CUNDA ADASI’NDAKİ İLGİNÇ BAZALT SÜTUNLARI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Cunda Adası, tarihi dokusu ve doğal güzelliği ile yıl boyu ziyaretçileri çekiyor. Jeolojik yapısı da en az tarihi sokakları ve evleri kadar dikkat çekici.  Adanın Ali Bey tepesinde bulunan kayalar, bir cephesi arı peteği ve girintili-çıkıntılı sütun görünümüyle şaşırtıcı bir görüntü ortaya koyarken inceleme ve koruma altına alınmasını bekliyor.

DIŞ YÜZEYİ ARI PETEĞİ ŞEKLİNDE

Pek çok ada, koy, körfez ve yarımadaya ev sahipliği yapan olağanüstü güzellikteki Ayvalık’ın Cunda Adasının özellikleri,  tarihi yapısı, doğası, denizi ve havasıyla sınırlı değil. Bölgede yer alan Ali Bey tepesinde bulunan kayalar ise ilginç oluşumlarıyla dikkat çekiyor.

Seyir tepesi olarak Ege denizi, adalar ve kentin panoramasının izlenebildiği tepede, dış yüzeyi arı peteğine benzeyen, irili ufaklı ve girintili çıkıntılı sütun şeklinde yükselen bu sıra dışı oluşumlar, görünümüyle tabiat ananın şaşırtıcılığını gözler önüne seriyor. Ziyaretçilerin zeytin ağaçları arasında dolaşıp eşsiz manzarayı izlemesine olanak sunan, doğa yürüyüşleri için uygun bölgede ilginç bir manzara oluşturan kayalar, bazalttan oluşuyor.  Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Genel Jeoloji Ana bilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Türkmen, “Bu yapılar; yeryüzüne çıkan lavların soğuması sırasındaki büzüşmesi (iç gerilmesi) sonucu gelişmiş çatlaklardır. Çoğunlukla beşgen veya altıgen şeklinde gelişirler. Lavların soğuma hızları arttıkça bu sütunların genişlikleri azalır, soğuma hızları azaldıkça genişlikleri artar.  Bunlar da bazalt sütunlarının değişik açılardan görünüşleri için güzel örnekler oluşturuyor” dedi.

Türkiye’deki en bilinen örneklerine Sinop-Boyabat ve Ankara-Kızılcahamam’da, dünyadaki örneklerine ise İskoçya’da Fingal Mağarası’nda, İzlanda’da Svartifoss Şelalesi’nde, Japonya’da Takachiho Gorge’ta, Meksika’da Los Prismas’ta, Güney Kore’de Jeju Adası’nda rastlanan bazalt sütunlarının bir örneğine Ayvalık’ta rastlanması doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Rüzgâr ve yağmurun milyonlarca yıl süren kayaları aşındırması ve gece ve gündüz sıcaklık farklarının bir sonucu olarak ortaya çıkan bu sıra dışı oluşumlar hala değişime devam ediyor.