PROF.DR. FUAT SEZGİN’İN BİLİM TARİHİ ÇALIŞMALARI SERGİLENDİ

Nilgün KAYA

Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı nedeniyle hazırladığı ve Prof. Dr. Fuat Sezgin ‘in bilim tarihi alanındaki çalışmalarının yer aldığı afiş sergisi, Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde, 15 Nisan Pazartesi günü açıldı. Sergi 18 Nisan tarihine kadar gezilebilir.

Balıkesir Eğitimde Niteliği Geliştirme ve İzleme Projesi (BENGİ) kapsamında Öğretmen Sercan Ünlü tarafından hazırlanan serginin açılışı, Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, Belediye Başkanı Mesut Ergin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır ve Belediye Meclis üyesi Mehmet Anıl Okyar tarafından yapıldı.


İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, derin araştırmaları ile engin bir literatür kazandıran Prof. Dr. Fuat Sezgin’i saygıyla andıklarını belirtirken sergiyi hazırlayan İlçe Milli Eğitim Özel Büro görevlisi Sercan Ünlü, “1954 yılında İslam Araştırmaları Enstitüsünden doçent olan, 1965 yılında Frankfurt Üniversitesi’nde Profesör olan 14. Yüzyıldan itibaren gelişen Arap-İslam Edebiyatı Tarihi çalışmalarını kaynak eser haline getiren Prof. Dr. Fuat Sezgin, Goethe Üniversitesi’nde İslam Bilim Tarihi Müzesini kuruş ve 2008 yılında İstanbul’da İslam Bilim Teknolojileri Müzesinin açılmasını sağlamıştır. 27 dil bilen Prof. Dr. Fuat Sezgin, insanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında en kapsamlı eser olan Arap İslam Bilimler tarihini 17 cilt olarak hazırladı. Bizim sergimizde onun çalışmasının sadece bir damlası ” dedi.

Sergide, fizik, tıp coğrafya, astronomi alanında Arap-İslam kültür çevresinde kullanılmış ve geliştirilmiş veya icat edilmiş olan aletlerin Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından yapılmış olan modellemeleri yer aldı.